Президентът Радев покани кралица Елизабет Втора в България (видео)

Президентът Радев покани кралица Елизабет Втора в България (видео)
18-10-2018г.
24
Лентата

Президентът Румен Радев е поканил британската кралица Елизабет Втора или член на кралското семейство да посети България във връзка със 140 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни, която ще бъде отбелязана догодина.

Това съобщи пред журналисти държавният глава, който днес имаше аудиенция при кралицата в Бъкингамския дворец в Лондон.

Поканата е кралица Елизабет Втора или член на кралското семейство да се запознае с българската история и вековните традиции на българския народ, които присъстват в Британския музей и Британската библиотека, уточни Румен Радев.

"Аудиенцията при Елизабет Втора не ражда новини. Тя е новина сама по себе си. Тя е знак за приятелските отношения между България и Великобритания", каза още държавният глава.

По протокол аудиенцията при кралицата е среща от личен характер и нейното съдържание не се коментира.

"Обсъдихме теми, които са важни за нашите двустранни отношения", каза още Румен Радев.

Той допълни, че по време на аудиенцията е било повторено, че поканата за нея е знак за приятелските отношения между двете страни.

По думите му между България и Великобритания има стратегическо партньорство, отличен диалог и активно сътрудничество в редица области.

"Това беше една много топла и сърдечна среща, в която кралица Елизабет Втора прояви жив интерес към историята и културата на нашата страна", каза още държавният глава.

Румен Радев е третият президент след Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, който има аудиенция при кралица Елизабет Втора.

В неформалната част на срещата е участвала и съпругата му Десислава Радева.

"Отношенията между Великобритания и Европейския съюз са важни за двете страни и Брекзит не може да промени тази даденост. Затова нашата обща цел трябва да бъде да запазим и развием нашите отношения с приоритет запазване на правата на гражданите на двете страни", обяви Румен Радев в отговор на въпрос на журналисти за Брекзит.

***
Източник: www.dnevnik.bg

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.