Актуално
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че България ще участва в кандидатурата за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 г. с два или три стадиона.
Кралев: Домакинство на зимни олимпийски игри минава през инвестиция в инфраструктура на Витоша

Лентата | 08/11/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че България ще участва в кандидатурата за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 г. с два или три стадиона.

Един от тях ще бъде националният стадион "Васил Левски", който ще претърпи реконструкция за около 30 млн. лева.

"Имаме по-голям шанс да приемем Младежките зимни олимпийски игри през 2024 г.", заяви министърът в предаването "Тази сутрин" по бТВ.

Идеята за домакинство на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 г. също минава през инвестиция в инфраструктура на Витоша.

В момента планове за издигане на нови съоръжения няма, а работна група обсъжда законовите пречки за строителство, обясни министърът.

"Там кандидатурата ни е далеч по-силна и има много големи шансове да я получим. До момента има едно иницииращо писмо, излязло от работната група, за това да се приведат несъответствията в Закона за устройство на териториите и Планът на управление на Витоша, за да могат да се слагат само и единствено стълбове за лифтови съоръжения. Целта на групата е да се види къде има проблем и след това да се търси преодоляването му. Съмнения винаги ще има. Задачата е да убедим хората, че няма да се злоупотреби. Когато това стане, ще се направи един план какво ни трябва за олимпийските игри и тогава ще видим", каза министърът. 

Относно евентуално домакинство на световното по футбол Кралев обясни, че плановете за построяването на ново съоръжение, което да приема мачове на "лъвовете", също остават.

Проектът ще се разшири и той ще бъде за 40 хил. зрители, за да е по стандартите за провеждане на мачове от Мондиала.

Третото съоръжение ще бъде извън столицата и ще се стопанисва от футболен клуб, като най-вероятно ще бъде построено в Бургас или Пловдив.

"Не бих казал, че идеята е екстравагантна, въпреки че на някои хора се струва нереалистична. Битката ще е много трудна, конкуренцията ще е жестока. Това е най-обичаното и популярното първенство в света. Много са силни конкурентите, но балканските страни заявяват ясно, че ще работят заедно по една такава кандидатура и че политически защитаваме общите си интереси на Балканите. Ние сме задължени да опитаме. Единствената инвестиция ще бъде направата на два или три стадиона. Друга инфраструктура имаме - летища, магистрали, хотели. До 2030 г. имаме много време. Допреди няколко месеца говорихме да се направи нов национален стадион. Беше предвиден за около 30 хил. зрители, сега ще вдигнем капацитета до 40 хил., защото това е минималното изискване. Националният стадион за 30 млн. лева може да бъде приведен във вид, да се покрие изцяло, да се модернизира, да се премахне лекоатлетическата писта, така че да отговаря на стандартите за световно първенство. От там нататък остава още един стадион да се направи в някой от другите градове", заяви Кралев в предаването "Тази сутрин". 

"Средствата, които се влагат ще бъдат възстановени от един евентуален успех при кандидатурата. Ако не успеем, ще има възможност много интересни форуми и състезания да се провеждат на тези стадиони. Не можем в рамките на една седмица да се изчисли колко ще струва. Трябва да има среща на министрите с футболните централи на всяка една страна, за да установим реалният порядък на инвестициите. Не можем да строим без да инвестираме. Всички искаме да имаме нов национален стадион. Откакто аз съм министър, тази тема постоянно циркулира в общественото пространство. Сега му дойде времето. Сега имаме друга перспектива, друг хоризонт. Защо не си позволим да помечтаем малко да си оправим футболната инфраструктура? Всяка инвестиция в спортно съоръжение си струва, защото става въпрос за здравето на българите, за развитието на спорта", каза Кралев.

***
Източник: www.glasove.com

 Други статии от този авторКоментари