С какво Башар Рахал ядоса студентите по журналистика?

С какво Башар Рахал ядоса студентите по журналистика?
08-11-2018г.
152
Мариела Петкова

АВТОР: Мариела Петкова

Не само цензурата е проблем на журналистиката в България.

Ще се спра на още един от върволицата такива. Най-силно го осъзнават сглупилите да запишат специалност „Журналистика.“

Защото наистина е глупост да се бориш с вятърни мелници.

Глупост е да се стремиш да знаеш много в различни области. И да не си специалист в никоя.

Глупост е да вярваш, че ще се конкурираш с истински колеги журналисти за работна позиция… щом мястото получават манекенки, плеймейтки, сервитьори, певци, актьори, спортисти (без да омаловажавам професиите им) и всеки, който може да чете от аутокю или да стои пред камера. 

Обезкуражаващо е, че те могат да се наричат журналисти, а Аз, Ние-глупците, не можем да се наречем с проста ръка инженери, архитекти и певци.

Това чувство на преебаност изпитват много студенти от ФЖМК, затова и не могат да приемат с насмешка следния видеоклип, който обявява кастинг за участници в университетската телевизия на Алма Матер:


 
На студентите не им е смешно!

Оценяват иронията относно митовете (къде верни, къде не) за носене на кафе по стажовете.

Както и закачката (няма да я наричаме сексистка, а политически НЕкоректна) между Башар и вече известната Цвети. Но не им е смешно!

Това за тях е гавра!

Още веднъж им се напомня за грешката, която са допуснали като са станали журналисти, а не нещо друго. 

Мнозина възроптаха, че със Студентската телевизия трябва да се занимават студенти от Факултета по журналистика и масови комуникации (ФЖМК).

Пояснявам, че там не се учи само журналистика, а всичко свързано с медии -от творческата част, през техническата и икономическата, нужни за реализация на какъвто и да е медиен продукт.

Разберете ги. И те искат своя ниша, в която трудът им ще бъде оценен! Много ли искат? Нека да не неглижираме подтекста на този клип!

* Екипът на Lentata научи, че вече е инициирана подписка за сваляне на клипа.

Възмущението си бъдещите журналисти показаха и чрез социалните мрежи. Студентката от ФЖМК Мария Атанасова например пише:

“Защо хората си мислят, че студентите, записали специалност журналистика и то в най-добрия университет в страната, имат болната амбиция да стават известни и да ги дават по телевизора? В медиите трябва да работят компетентни хора…

Обръщам се към създателите на този проект: ЗАЩО СЕ ГАВРИТЕ С НАС? За вас журналистиката явно е носене на кафе и подмазване на “шефа”, но за нас, студентите по журналистика, това е призвание. Призвание да показваме истината и да сме “адвокатите на народа”! Моля ви, свалете клипа и изгорете неговия носител. Сигурна съм, че всички колеги журналисти са на моето мнение. А Цвети нека си остане известна!

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.