Сръбската църква отказа да признае решението на Вселенския патриарх за Украйна

Сръбската църква отказа да признае решението на Вселенския патриарх за Украйна
12-11-2018г.
51
Лентата

Архиерейският събор на Сръбската православна църква обяви, че няма да признае решението на Вселенската патриаршия за каноничността на две църкви в Украйна, предаде институцията със съобщение на сайта си.

Висшето духовенство в Белград поиска въпросът за автокефалността на Украинската православна църква - Киевска патриаршия (УПЦ-КП) и Украинската автокефална църква (УАПЦ), да бъде разгледан на специален Всеправославен събор.

Решението на Вселенската патриаршия се обявява за "канонически необосновано", а главите на двете църкви - Филарет и Макарий - са представени като "лидери на разколнически групи".

Миналия месец Светият синод на Вселенската патриаршия разпространи решенията си за признаване на двете църкви.

Руската православна църква реагира, като прекъсна връзките си с нея.

"Постоянен натиск на големи западни сили"

Според Сръбската православна църква решението на Вселенската патриаршия не е със задължителен характер и няма да се установява канонично общение с двете украински църкви.

"Съборът предлага на Цариградската (Вселенската) патриаршия и всички останали поместни автокефални православни църкви да се разгледат възможно най-скоро въпросите за автокефалията и православната диаспора на Всеправославен събор", продължава съобщението.

Според СПЦ това би утвърдило единството на православието и в бъдеще биха се избегнали изкушения "като това, през което сега минава светото Православие".

Като обстоятелства в позицията се изтъкват и събитията в Косово и Метохия и условията на "непрекъснати провокации от ръководствата на фалшиви държави и постоянния натиск на големи западни сили".

****
Източник: www.dnevnik.bg

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.