Актуално
На въпрос дали Радев е подстрекател на протестите, президентът отговори „Протестите са закономерни и основателни, никой закон не забранява протестите.
Президентът Радев покани премиера Борисов, за да представи визията си за справяне с корупцията

Лентата | 16/11/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Президентът Румен Радев покани премиера Бойко Борисов на среща, за да си представи неговата визия за справяне с корупцията.

Така държавният глава отговори на критиката на министър-председателя защо е приел БСП, а не приема депутатите от ГЕРБ. Радев допълни, че има разлика между визия и закон.

„Г-жа Нинова пожела да ме запознае с Визията за България. Аз съм готов да приема Борисов, да ми представи визията за справяне с корупцията по високите етажи на властта, прекратяване на катастрофалния срив на инвестициите и догонването на държавите от Централна и Източна Европа, които се откъснаха икономически далеч преди нас”, каза президентът.

Румен Радев коментира какво решение трябва да се търси за създалата се ситуация в страната.

„Проблем има и той е дълбок. Решение трябва да се търси от парламента. Президентът не може да иска оставки на когото и да е. Но в тази ситуация, аз винаги ще бъда на страната на гражданите. Те виждат,  че не са приоритет на управлението и виждат, че действията на властта и управлението е да не загуби властта, с която са се сраснали. Всяка власт, независимо дали сегашната или следващата – ще трябва да разбере, че не може да управлява по досегашния начин. Българите ще търсят правата си”, заяви Румен Радев.

На въпрос дали Радев е подстрекател на протестите, президентът отговори „Протестите са закономерни и основателни, никой закон не забранява протестите. Тези въпроси са ирелевантни.

„Опариха се управляващите от Истанбулската конвенция и се лутат как да определят своята позиция. Досега те открито навън не са изразявали твърда българска позиция. Проблемът е глобален . Позиция според мен трябва да има, но предлаганите текстове не работят в наш интерес, защото има клаузи, които поставят на риск суверенитета”, така държавният глава коментира Пакта за миграция.

„Кой е казвал, че България е блато? Казал съм, че трябва да се измъкне от блатото в лекцията и вие, като журналисти трябва да предавате правилно какво съм казал, иначе стоите на страната на фалшивите новини”, посочи Радев.

Президентът обяви, че не е запознат с петицията на протестиращи да се обяви извънредно положение в държавата и добави, че това е смешно.

***
Източник: btvnovinite.bg

 Други статии от този авторКоментари