Актуално
Демонстрантите развяваха европейски знамена и скандираха "Оставка!" и "Не искаме съден премиер" по адрес на Бабиш, който е разследван във връзка с твърдения за корупция.
В Чехия не спират демонстрациите срещу премиера Бабиш

Лентата | 18/11/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Хиляди хора протестираха в събота Прага с искане за оставката на чешкия министър-председател Андрей Бабиш, а продължаващата правителствена криза хвърли сянка върху възпоменанията за "нежната революция", започнала преди 29 години, предаде ДПА.

Демонстрантите развяваха европейски знамена и скандираха "Оставка!" и "Не искаме съден премиер" по адрес на Бабиш, който е разследван във връзка с твърдения за корупция.

Премиерът очевидно се опита да избегне протестиращите при възпоменанията за "нежната революция" и поднесе цветя пред паметник в Прага през нощта. Чешката осведомителна агенция (ЧТК) съобщи, че на сутринта активисти са хвърлили цветята в кофа за боклук. Полицията е започнала разследване за повреждане на имущество.

Милиардерът Бабиш е подложен на натиск заради корупционен скандал, включващ субсидии за луксозен спа курорт. В петък той отвърна на призивите да се оттегли, като каза, че никога няма да подаде оставка. Една от малките партии в управляващата коалиция обмисля дали да остане в нея, след като бе разпространен запис, на който синът на Бабиш казва, че баща му поискал миналата година да се скрие, за да не го разпитва полицията.

Няколко организации призоваха на съботни протести "срещу омразата и лъжите". Подобна демонстрация имаше и в средата на седмцата. За следващия петък е насрочен вот на недоверие, поискан от опозицията. Президентът Милош Земан призова обстановката да се успокои и в телевизионно интервю заяви, че ако премиерът бъде принуден от вота да подаде оставка, той отново ще му връчи мандат да състави правителство.

Демонстрациите съвпаднаха с възпоменанията по случай смазването на мирните студентски протести на 17 ноември 1989 г., предизвикало "нежната революция", довела до падането на комунистическото правителство в тогавашна Чехословакия и прехода към демокрация.

От 2000 г. тези събития се отбелязват като официален празник, наречен Ден на борбата за свобода и демокрация. На същия ден се отбелязва и затварянето на чешките университети от германските нацистки окупационни сили, извършено на 17 ноември 1939 г.

В Чехия не спират демонстрациите срещу премиера Бабиш
 
***
Източник: www.dnevnik.bg
 


 Други статии от този авторКоментари