Актуално
Над 400 души са били ранени, 14 от които тежко, при вчерашните протести във Франция срещу увеличаването на цените на горивата и спадането на покупателната способност.
Над 400 пострадали при протестите във Франция

Лентата | 18/11/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Над 400 души са били ранени, 14 от които тежко, при вчерашните протести във Франция срещу увеличаването на цените на горивата и спадането на покупателната способност.

Това заяви министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер, цитиран от Франс прес.

По негова информация вчера е имало 2034 протестни акции, в които са взели участие над 287 хил. души. Силите на реда са задържали 282 души. Сред ранените има 28 полицаи, жандармеристи и пожарникари. 

Хипермаркети и бензиностанции бяха засегнати от протестното движение на "жълтите жилетки" срещу поскъпването на горивата в страната. Французите протестират срещу обявеното от 1 януари поскъпване на бензина с 3 евроцента, а на дизела - с 6,5 евроцента, както и намаляването на покупателната им способност.

Един от компонентите за поскъпването на горивата е въвеждането на екологична такса за отделяните парникови емисии. В сряда премиерът Едуар Филип изтъкна, че правителството възнамерява да въведе този налог въпреки протестите.

Още от сутринта в събота протестиращите, наричани "жълти жилетки", блокираха някои пътни артерии, достъпа до бензиностанции и до летища в цяла Франция. От общо 3500 бензиностанции на Тотал (Total) около 70 бяха засегнати, като по-малко от 10 успяха да отворят следобед, след като останаха затворени цяла сутрин. В съботния следобед 26 хипермаркета са били напълно блокирани от демонстрантите, а достъпът по пътищата към други 20 е бил "филтриран".

В Париж демонстриращи срещу покачването на цените на горивата във Франция се събраха на митинг близо до Елисейския дворец, пеейки "Марсилезата". Те се опитаха да се доближат до резиденцията на френския държавен глава през улица "Фобур Сент-Оноре", но бяха отблъснати от силите на реда със сълзотворен газ. Протестите бяха помрачени от смъртта на една жена близо до Гренобъл.

***
Източник: www.glasove.com

 

 Други статии от този авторКоментари