Актуално
Това е позицията и на правителството, и на синдикатите, които изразиха притеснения за бъдещето на въгледобива
Президентът: България не иска намаляване на вредните емисии повече от вече договорените в Париж

Лентата | 03/12/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Българският президент защити националната позиция на форума на ООН за климатичните промени в Полша, а именно – че България не иска увеличаване на ангажиментите за намаляване на вредните емисии от вече договорените в Париж.

Това е позицията и на правителството, и на синдикатите, които изразиха притеснения за бъдещето на въгледобива.

България е изпълнила задълженията от Протокола от Киото и е напът да преизпълни целта за намаляване с 20% на емисиите от парникови газове за 2020 г., в сравнение с показателите от 1990 г.

През 2016 г. емисиите на парникови газове в България са намалени с 49%, сравнено с нивата от 1988 г., обяви българският президент от трибуната на конференцията на ООН за климатичните промени в Катовице, Полша.

„По-нататъшни ревизии на амбициите за намаляване на емисиите от парникови газове не кореспондира с нашия национален интерес, защото трябва да има предвидими правила, които да се налагат и да стимулират конкуренцията и индустрията и ние даваме приоритет на социалния елемент на тази промяна и по-специално запазването на хиляди работни места”, посочи държавният глава.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов потвърди, че страната ни иска да види как ще се изпълнят целите от Париж и по-високи амбиции не можем да удовлетворим, защото българската енергетика е въпрос от стратегическо значение.

„Защитата на българската енергетика е важен въпрос и за цените на тока, не може преструктурирането да стане за една нощ. Има програма и трябва да я следваме стъпка по стъпка”, каза Димов.

Президентът обаче обяви, че не вижда България в програмите на Европейския съюз за инвестиции в екологична енергия, транспорт и индустрия.

„Когато говорим за екологично чиста енергия, нека не забравяме, че е много важно да имаме сигурна и предсказуема енергия. В това отношение Европа също може да ни помогне много, ако не създава пречки, както в миналото, по пътя на руските доставки на газ за България. Да вземем и това, което предложих на президента Путин - пряка доставка към България, т.е. към Европейския съюз, която нарекохме Български поток. Не като продължени на Турски поток, а наистина Български поток, който да гарантира сигурността на доставките за Европа. Само така България може да е независим енергоразпределителен център”, каза Радев.

Форумът, който трябва да определи ясни правила и цели за борба с климатичните промени, се провежда в полския миньорски град Катовице, който беше определен като един от най-зелените в страната от полския президент Дуда.

40 държавни лидери и участници от 197 държави трябва да определят стъпките за намаляване на парниковите газове и финансовото подпомагане на бедните държави, които се борят с последствията от климатичните промени.

Генералният секретар призова за спешни мерки. Дори със спазването на ангажиментите от Париж за климата до края на века температурата на планетата ще се повиши с три градуса и ще настъпи климатичен хаос.

Той поиска до 2030 г. емисиите на парникови газове да спаднат до 45% от нивата през 2010 г. и да бъдат на 0 до 2050 г.

***
Източник: www.glasove.com

 Други статии от този авторКоментари