Актуално
Какво Ви направи впечатление - едни милиони ги няма, едни разрешителни се вадят ей така, без нормативни бази, твърдят те. Става дума за небостъргач в кв. Изток и три сгради на 14 етажа. Честито съкварталци - от едната страна ни застрояват, от другата - секат.
Как работи Комисията по околната среда

Гост-автор | 05/12/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Гергана Пирозова, Фейсбук:

Днес, докато на горния етаж в Общината нещастният, но лаком бушон зам.-министър си давал оставката, в Комисията по околна среда, където дебнех за 16-а точка от дневния ред - изсичането на 3600 дървета в гората до кв. Изток, научих прелюбопитни неща:

- парите, които Общината събира от такси за битови отпадъци са с 22 милиона повече от разходите, които правят за тях и добросъветстно питаха няколко пъти как така се получава, защото 194 милиона взимат от нас, но едни 22 милиона в разходите ги няма.

- отчета за разходите на Общината за 2017 са публични само до 30 септември и всяка година, о, чудо, отсъстват в отчетите последните най-апетитни месеци. Питат общинари защо така се получава, искали да имат информирано мнение за бюджета за 2019? Отговаря им Лорита Радева, председател на Комисията, тази пълничката, ококорената, която днес цял ден ни говореше от телевизорите за зелените билетчета с тревожен, но отговорен глас, че тези данни, които искат ще са некоректни, защото ще са различни от днешните!!! Чудо, нали?

- защо за бюджета от 2019 няма данни за прогнозни приходи от такси за битови отпадъци, като данъчните оценки се знаят така или иначе - Ми, няма, толкоз. (не забравяте, че има разлика, упорита, от 22 милиона липсващи)

- точката за мерките за замърсяването на въздуха беше заметена рязко, нищо, че днес Ви баламосват със зелено билетче и три паркинга безплатни. Пардон - обсъждаха да се обсъжда една програма за качество на въздуха за 2021-2026 г., която щяла да струва 250 000 да се изработи. Готинко, нали?

- оказа се, че по отчет от миналата година за София, за цяла София е предвидено 12, дванадесет пъти миене на улиците. Моята ул. Чехов я миха два пъти, при това по план, публикуван на страницата на Общината

- щели били да увеличат миенето на улиците на София на 24 пъти в годината, двадесет и четири пъти в годината, което ще струва пет милиона и половина на софиянци

- в Пловдив, казва един участник, миели 20 пъти града в месеца. Пловдивчани, вярно ли е това?

- появи се финансист, който да представи бюджета за третото тримесечие и хоп, пак новина - залагат 850 хиляди повече за тролейбусните линии без основание (ни ремонт, ни нищо) - обяснението е, че това се казвало "разместване на кредити" - така се оказаха още едни 800 хиляди за смет със същото обяснение.

- кв. Изток го очакват огромни строежи:

На 4 км. - Търговски обекти и жилищни сгради. Една с височина 60 метра и три по 14 етажа. Имало много възражение, но имало един малък проблем, обяснява главният арх. Здравков - няма анализ на трафика, нито на транспорта, което се изисква, нали разбирате при толкова сгради. Оправданието е, че няма нормативна база, затова щели да поискат научна рецензия, с която да продължат строежа. Чудо! От УАСГ експерт обяснява, че всъщност са правили анализ по немска методология, но тя не била в нормативната база. Значи без такава. Така излиза.

Ето Ви едни два часа в една Комисия по околна среда какво се случва. Какво Ви направи впечатление - едни милиони ги няма, едни разрешителни се вадят ей така, без нормативни бази, твърдят те. Става дума за небостъргач в кв. Изток и три сгради на 14 етажа. Честито съкварталци - от едната страна ни застрояват, от другата - секат.

Отивам на театър - някой да ме сподели в групата за Борисова градина. Ако имахме журналисти, можеше и да е по-интересно всичко това.

П. П. Забравих - точката за Борисова градина се отложи, както обикновено!

 Други статии от този авторКоментари