Москва: ЕС явно разчита на глобалното затопляне и печките с дърва, щом е против „Северен поток 2“

Москва: ЕС явно разчита на глобалното затопляне и печките с дърва, щом е против „Северен поток 2“
13-12-2018г.
15
Лентата

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова предположи, че европейските парламентаристи, които вчера приеха резолюция срещу газопровода "Северен поток" 2, вероятно разчитат на глобалното затопляне или възнамеряват да преминат към дърва за огрев, предаде ТАСС.

В някои страни закриват АЕЦ, а в същото време призовават за отказ от руския газ. На дърва ли ще минават? Но и за тях се знае, че отнякъде трябва да се вземат, отбеляза тя в четвъртък по време на брифинг.

На 12 декември Европейският парламент призова да бъде прекратен строежът на разширението на газопровода "Северен поток".

Резолюцията, приета по доклада "За реализацията на Договора за асоцииране ЕС-Украйна", бе утвърдена с 433 гласа "за", 105 "против" и 30 въздържали се.

Причина за призива е ключовата роля на Украйна в европейската енергийна мрежа, се посочва в съобщение на ЕП.

Според евродепутатите доизграждането на газопровода, който заобикаля Украйна, "е политически проект, който представлява заплаха за европейската енергийна сигурност".

Обявявайки се против енергийното сътрудничество, неговата диверсификация, придаването на действително съвременен характер на сътрудничеството - това е просто безумие за Европа, която се нуждае от енергоносители, отбеляза Захарова.

Ако евродепутатите разчитат на глобалното затопляне - това е добра перспективна история, въпросът е само в сроковете, иронично добави тя.

Русия "не за първи път се сблъсква с блокиране на мирни, изгодни и перспективни енергийни проекти от страна на европейските политици", цитира руската агенция думите на Захарова.

Тези хора, много от които се представят за изразители на мнението на хората, просто са под контрола на определени лобистки групи, а понякога и непосредствено на специални служби, категорична е тя.

"Чии интереси изразяват тези хора? Ако те казват, че защитават интересите на обикновените хора, то това е лъжа", подчерта говорителят на руското МВнР и отбеляза, че обикновения човек се нуждае от отопление, което да бъде предоставено на оптимални цени.

Захарова изрази убедеността си, че Русия е добросъвестен доставчик, който е готов и в бъдеще да предоставя качествен продукт на справедливи цени.

Резолюцията на Европейския парламент срещу реализирането на проекта "Северен поток-2" е приета под натиска на САЩ, който е проява на нелоялна конкуренция, заяви днес пред журналисти председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, цитиран от ТАСС.

"Решението на Европейския парламент очевидно е прието под натиска на САЩ. Призивите да бъде преустановен изгодният за европейските страни и гражданите им проект прозвучаха след многократните заплахи със санкции от американския Конгрес по отношение на компаниите, участващи в изграждането на "Северен поток-2". Това не е нищо друго освен нелоялна конкуренция, поддържана от политици, които декларират принципите на демокрацията и свободната икономика", подчерта Володин.

****
Източник: glasove.com

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.