Актуално
"Доналд Тръмп е един от най-добрите американски президенти, които някога съм виждал". Това изявление е на провокативния френски писател Мишел Уелбек в сп. "Харпър".
Мишел Уелбек: Тръмп е един от най-добрите американски президенти

Лентата | 14/12/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

"Доналд Тръмп е един от най-добрите американски президенти, които някога съм виждал". Това изявление е на провокативния френски писател Мишел Уелбек в сп. "Харпър".

Според него политиката на милиардера президент е потвърдила края на американския империализъм, съобщават АФП и френски медии.

Писателят, който обича да подхранва споровете, смята, че политиката на международно дезангажиране, започната от Барак Обама и разширена от Доналд Тръмп, е "много добра новина за останалата част от света". 

"Американците ни оставят на мира. Оставят ни да съществуваме", пише Мишел Уелбек в статията си.

Той приветства САЩ, че са престанали да "разпространяват" в чужбина спорните си, според него, ценности, като демокрацията или свободата на пресата.

По отношение на международната търговия "Тръмп носи здравословна доза свеж въздух", смята още писателят, който ще издаде през януари новия си роман, озаглавен "Серотонин" (Sérotonine), първият след "Подчинение", предизвикал остър спор при публикуването си по време на атаките срещу "Шарли Ебдо" през януари 2015 г. 

Според Мишел Уелбек Доналд Тръмп не смята, че глобализацията на свободната търговия е панацея за човешкия прогрес.

"Той разкъсва договори и споразумения, когато смята, че не е трябвало да бъдат подписвани, и е прав".

Президентът републиканец "бе избран, за да защитава интересите на американските работници, и той защитава интересите на американските работници".

Френският писател, който е сред най-известните в чужбина, споделя и враждебността на "Тръмп към Европейския съюз и неговото пристрастие към Брекзит": европейците нямат "нито общи ценности, нито общи интереси", "Европа не съществува", "това е глупава идея, която се превърна в кошмар".

И ако Тръмп се обяви за "националист", за беда на демократите, които виждат в това намек за крайнодясно, Мишел Уелбек също се идентифицира с този термин.

"Националистите могат да разговарят помежду си, докато, странно, това не се отдава много на интернационалистите", казва писателят. Той признава, че "на лично ниво (Тръмп), разбира се, е доста отблъскващ", особено когато се подигра на "хората с увреждания" на изборен митинг в края на 2015 година.

"С еквивалентна програма един истински християнски консерватор - почтен и морален - би бил по-добър за Америка", твърди Мишел Уелбек. Междувременно, обръща се той към американците, които са против Тръмп: "трябва да свикнете с идеята, че в крайна сметка може би Тръмп е бил необходимо изпитание за вас".

Превод: Галя Дачкова

***
Източник: glasove.com

 Други статии от този авторКоментари