Актуално
Старши научен сътрудник Златка седеше в кабинета си в БАН и с досада разлистваше дисертацията на асистент Валери Божинов на тема - "За някои фундаментални различия в конструкцията на сонатната форма в творбите на Шабан Шаулич".
Великите умове на родния елит печелят награди

Венци Мицов | 19/12/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Венци Мицов, Фейсбук:

Старши научен сътрудник Златка седеше в кабинета си в БАН и с досада разлистваше дисертацията на асистент Валери Божинов на тема - "За някои фундаментални различия в конструкцията на сонатната форма в творбите на Шабан Шаулич".

"Оф, този труд ни мъ кефи" - рече си старши - научен сътрудник Златка и за разтуха разлисти философския трактат "Симетрия и естетика" на доктор Енчев.

В този момент на вратата на кабинета и се почука.

- Влез - с отегчен глас каза старши научен сътрудник Златка.

Вратата се отвори и в кабинета влезе доцент Тигрова.

- Здравейте, старши научен сътрудник Златка. Не съм Ви виждала от месеци - рече доцент Тигрова и с небрежно движение пусна в чантата новата книга на младата докторантка Атанаска от Павликени - "Експресивната същност на младия, отхвърлен илитерат".

- Така е, задълбала съм в науката. Ето, рецензент съм на 3 дисертации - Благо Джизъса защитава доцентура с някаква скандална за науката тема, касаеща авангардна декорация на Колизеума. Пиша рецензия и за докторската дисертация на Азис - "Гюбекът и въздействието му върху либерали, преминали през лоботомия".

Най - трудна ми е рецензията към книгата на Николета Лозанова - "Аз, Николета", защото вътре няма текст, а само голи снимки, но мисля, че ще се справя" - рече старши научен сътрудник Златка и намести добре очилата си, които бе закупила, докато делегация на БАН, част от която бе тя, бе отишла в Симитли, за да изследва местния фолклор и особено едно негово фалическо проявление, създало стотици народни стихотворения.

- Аз бях на наградите на Столична библиотека вчера. Заслужена победа за академичната литература в лицето на доцент Венета Райкова - рече доцент Тигрова и извади една от книгите на доцент Райкова - "Предсказа ли Ванга втората песен от третия албум на Кондьо - критичен анализ и астрологична прогноза".

- Да, това е победа за науката - рече старши научен сътрудник Златка.

След това двете колежки побъбриха още за наука, направиха шенкеров анализ на песента "Ръгъдъ - дъгъдъ - дъг - а бе ни моа да са запра" на един техен млад колега и тръгнаха на обяд към стола на БАН.

А междувременно Столична библиотека пусна огромен билборд с фото кадри от БИАД, на които екзалтирани млади хора мятат томове на Платон, Киркегор, Сартр и Йохан Готлиб Фихте по време на изпълнението на трета симфония от Фики Стораро.

 Други статии от този авторКоментари