Актуално
Авторът на няколко награждавани романа заявява, че жените над 50 са просто "невидими" за неговия радар.
"Жените над 50 са твърде стари за любов"

Лентата | 11/01/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Колко стара трябва да е една жена, за да не е "годна" вече тя за обичане?

Странен и дори нелеп въпрос, който обаче в лицето на френския писател и телевизионен водещ Ян Моа намира своя отговор.

В свое интервю за френското списание "Мари Клер" той казва, че жените над 50 години са "твърде стари", за да е способен той самият да изпитва нещо към тях или да ги обича.

"Хайде сега, да не преувеличаваме! Това не е възможно... те са твърде, твърде стари", казва пред списанието Моа, който сам е на 50.

Авторът на няколко награждавани романа заявява, че жените над 50 са просто "невидими" за неговия радар.

"Предпочитам по-младите женски тела, това е всичко. Това е. Край. Тялото на 25-годишна жена е изключително. Тялото на жена на 50-годишна възраст изобщо не е изключително", коментира още той по темата и допълва, че в частност личните му предпочитания клонят повече към азиатките и по-специално към корейки, китайки и японки.

"Може би е тъжно и редуктивно за жените, с които излизам, но азиатският тип е достатъчно богат, голям и безкраен, за да не ме е срам", заявява Моа.

Освен няколкото си доста успешни романи, той е режисирал също така и няколко филма и има популярно предаване в една от френските телевизии.

Съвсем очаквано за човек от толкова висок профил коментарите му предизвикват вълна от гневни, иронични и саркастични коментари.

Едно от популярните лица на френската комедия - Марина Фоис - се пошегува в свой туит, че тъй като е на път да навърши 49 години, остава само една година и 14 дни да спи с писателя, а друга потребителка на Twitter коментира, че най-вероятно жените над 50 така или иначе са "въздъхнали от облекчение", когато са чули този коментар от писателя.

Писателката и журналистка Колон Шинек публикува (а след това и изтри) снимка на задните си части с послание към нея: "Ето, задника на жена на 52 години... какъв глупак си ти, щом не знаеш какво пропускаш..."

Разпространението на новината за изказването на писателя предизвика широк отзвук из социалните мрежи не само в страната, но и по света. Мнозина споделяха снимки на Дженифър Анистън и Катрин Зита-Джоунс, които тази година стават на 50, както и на различни други красавици прехвърлили тази сакрална граница от половин век.

Коментарът му и реакциите в интернет разпалват дебат за това докъде стига личният вкус и къде започват неуместните и невъзпитани коментари.

Самият Моа на няколко пъти ограничава изказването си до самия себе си и собствените си възгледи за нещата. Като телевизионен водещ той е известен с често спорните си коментари, които предизвикват остри реакции.

Въпреки това обаче, във време, когато жените по целия свят излизат, за да защитят правата си и да се изправят срещу сексизма, дискриминацията и обективизирането, очаквано е реакциите на подобни изказвания като това на Моа да са резки и остри.

В отговор на вълните от гняв в интернет, предизвикани от коментара му, той даде отговор на всичко това в интервю за радио RTL, където открито заяви, че не се чувства е длъжен да отговаря на хората за собствения си вкус за жени. Той коментира също така, че не гледа на собствения си вкус като повод за гордост, а като проклятие. "Не съм виновен. Ние не сме отговорни за собствения си вкус, за нашите наклонности", заяви той.

Макар обаче той да възприема себе си за жертва на собствения си вкус, не смята за нужно да се извинява за думите си.

"Не съм отговорен за вкуса си. Опитвам се да бъда честен. Разбира се, че имам проблем, аз съм тийнейджър, дете съм и не интересувам жените над 50 години", казва Моа и се пошегува, че сам той не е най-големият красавец и най-подходящата партия.

"50-годишни жени също не ме виждат. Те имат много по-добри неща за правене пред това да се обвържат с невротик, който пише и чете по цял ден. Не е лесно да бъдеш с мен", каза писателят.

В интервюто обаче той акцентира на това, че е важно обществото да се изправя пред някои истини, дори и те да предизвикват обиди.

"Живеем в общество, в което е трудно да си човек, да си индивидуалност. Ние винаги трябва да представляваме универсалния гражданин... някой, който никога не обижда никого", коментира Моа.

Запитан дали всичко това не е просто начин да предизвика шум около себе си покрай излизането на новата си книга, писателят отговаря, че цялата система е "толкова извратена, че продажбите ще скочат като стрела".

"Не съжалявам, че съм казал тези неща, защото те се отнасят само за мен. Обичам кого искам и не смятам да отговарям пред обществения съд за добър вкус", коментира още той.

***
Източник: www.webcafe.bg

 

 Други статии от този авторКоментари