Актуално
"Да сложим край на политико-олигархичния модел", призова от трибуната на Народното събрание Корнелия Нинова в декларация от името на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова.
Корнелия Нинова: 2019 г. ще бъде начало на промяната. Да сложим край на политико-олигархичния модел!

Лентата | 11/01/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

"Да сложим край на политико-олигархичния модел", призова от трибуната на Народното събрание Корнелия Нинова в декларация от името на ПГ на "БСП за България".

"За нас този парламент е с изчерпано доверие и с изчерпани възможности. Уважаеми българи, знаем, че имате сили, че можете, надяваме се и че искате животът ви да се промени към по-добро. Начинът за това е само един – предсрочни парламентарни избори и каквото вие – народът, реши, ние ще го изпълним", заяви Нинова.

"Знаем, че правителството и мнозинството искат по всякакъв начин да изкарат мандата си. И това е нормално – взели сте изборите, искате да управлявате докрай с всички средства – раздаване на пари, извън правила, с отмяна на машинно гласуване, с всички опити тези избори да бъдат опорочени. Уважаеми г-н Премиер и мнозинство, как точно това ще стане със 17% доверие от българския народ, което показва последното социологическо проучване. Със 17% кое правителство смятате, че може да управлява перспективно и да прави сериозни реформи, от които българското общество има нужда. Този парламент е изчерпан. Същото проучване казва - 8% доверие в парламента, в най-висшия орган на държавата. Всякакви опити и политическо инженерство да се продължи животът на това мнозинство, с ново програмно правителство, в което да участваме всички партии, ще срещнат нашия отпор. Защото това ще бъде опит отново политическото статукво да се запази срещу волята на народа да промени статуквото в лицето на сегашната политическа класа", заяви от парламентарната трибуна Корнелия Нинова.

По думите й, всички знаем какво се случва, как продължава моделът на политико-олигархичните обвързаности в България, дори в първите десет дни на 2019 г., но всички мълчите. 

"Те са -  1,350 млрд, извън закон и ред, за "Пътностроителна техника Груп", на „Главболгарстрой”, „Хидрострой”, ”Пътстрой-92” и „Трейс груп”.  Ето ги имената и лицата на политико-олигархичните обвързаности.  Вярно ли е, че вече има преведени аванси на тези фирми и защо се бърза преди избори, извън всякакви правила, да се приключи с тези процедури. Отговорите оставям на вас, уважаеми българи", добави лидерът на БСП.

Тя подчерта, че ярък пример за некадърност на управлението е случаят с винетките.

"Хвърлихте в хаос цялата страна заради своята некомпетентност. Светът и Европа вече разполагат с изкуствен интелект, а правителството на Бойко Борисов не може да въведе електронна винетка. Изводите са отново за нашите сънародници. Не стига това, уважаеми управляващи от уж европейската партия ГЕРБ, а ни вкарахте и в международен скандал като обвинихте австрийската  фирма „Капш” за виновна за случилото се. Това е една от най-добрите фирми в Европа, която работи в Австрия , Германия, Швейцария, Полша, Чехия, без нито един проблем, а в България- хаос, не заради австрийския професионализъм, а  заради българската некомпететност на правителството на Бойко Борисов. Вкарахте ни в друг международен скандал за 10 дни - отвлечен кораб в български териториални води с участието на българската държава. Случаят се разглежда от ООН и ще се търси международно решение през съдилищата".

Нестабилност и несигурност личи в решенията на правителството през тези дни, заяви Корнелия Нинова и попита управляващите: "Как на 17.12.2018 г. приехте електронната системата, винетките, ТОЛ системата, а на 02.01.2019 г. си променихте мнението? С какви решения прехвърлите тези отговорности на общините, като грубо нарушихте принципа на разделение на властите?".

Корнелия Нинова предупреди също, че в икономиката продължават скандалите и в съвсем скоро време ще има развитие на един случай за разграбване на националните богатства.

"Тече, уважаеми българи, с пълна сила процедурата за концесия на „Летище София”. На 09.02.2019 г. тя ще приключи с подаване на оферти и никакви аргументи за национална сигурност, за отговорност към националните ресурси не бяха чути. Представете си това се случи само за 10 дни, без да съм изчерпателна. Ако това правителство и мнозинство управляват цяла година. Какво ли ни очаква", попита още лидерът на левицата.

Нинова бе категорична, че БСП, няма да гледа безучастно какво се случва.

"Предприемаме следното: по отношение на цените и помощта на българските малки и средни предприятия, и българските домакинства – настояваме КЕВР да влезе в ролята си на истински регулатор, а не на обслужващ монополи и олигарси. Да приложи всички законодателни мерки за реално отразяване на цените, а не изкривено, заради частни интереси. В противен случай внасяме искане за оставка на цялата Комисия за енергийно и водно регулиране в парламента. По корупцията и отстъплението от национални интереси – сделката с петте фирми, близки до властта, както и концесията на Летище „София“- заминават другата седмица в ЕК с жалба за държавна помощ. И в двата случая правителството на Бойко Борисов помага на частни интереси, като нарушава европейски правила и български закони. За живота и цените – ще внесем и ще искаме актуализация на бюджета по отношение на доходите на хората".

Всички решения на наболелите проблеми предлагаме в нашата „Визия за България“ и „Визия за Европа“, които на 26.01.2019 г. ще бъдат официално приети и ще станат нашата програма за европейските, предсрочните парламентарни и местни избори, каза още Корнелия Нинова.

"Ние ще бъдем последователни. За нас Европа - бъдещата, истинската е тази, която зачита националния интерес на държавите-членки, в която няма двойни стандарти, в която има по-малко бюрокрация и повече социална Европа. И най-вече – ще работим усърдно европейската прокуратура, възможно най-бързо, да се конструира, да заработи и да влезе в България. Дано европейското правораздаване да даде справедливост на българския народ, каквато той досега не познава. Ще бъдем категорично против Истанбулска конвенция, против Пакт за миграция, против пакета „Макрон“. Но за да имаме претенции, че искаме да променяме Европа, първо трябва да започнем от себе си", подчерта Корнелия Нинова.

****
Източник: glasove.com

 Други статии от този авторКоментари