Актуално
Това съобщи в интервю за БТА министър Теменужка Петкова.
"Дженерал електрик" предлага да е инженер и доставчик за АЕЦ "Белене"

Лентата | 16/01/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

В края на декември 2018 г. в Министерството на енергетиката е пристигнало писмо от страна на американската компания "Дженерал електрик" за намерение да участва като потенциален инженер на проекта за АЕЦ "Белене" и доставчик на оборудване в турбинна зала.

Това съобщи в интервю за БТА министър Теменужка Петкова.

"Това е добър и ясен знак, че към този проект има интерес при условията, които са определени. Разбира се, ще видим дали този интерес е реален, след финала на процедурата за избор на стратегически инвеститор", коментира тя.

Министърът изрази надежда, че в началото на февруари ще бъде даден нейният старт.

Досега са водени разговори с няколко инвеститора като Петкова изброи най-голямата китайска държавна ядрена корпорация CNNC, Корейската хидро-атомна енергийна компания, интерес е заявила и френската "Фраматом".

"Ако има интерес към възможността да бъде реализиран този проект със стратегически инвеститор, ще нотифицираме допълнително Европейската комисия (ЕК) за промяната в този инвестиционен проект", каза Петкова.

Причината е, че Брюксел е одобрил инвестиционния проект през 2007 г., след това България се отказа да строи втора ядрена централа, а сега подновява проекта при променени обстоятелства.

Тенденциите, свързани с развитието на електроенергийния сектор не само в България и региона, показват, че е налице възможност и необходимост от изграждане от такъв тип мощности, каза министърът и добави, че такива са заключенията и в анализа на Българската академия на науките.

Запитана дали се планира държавната ТЕЦ "Марица изток 2" в по-далечна перспектива да премине на природен газ заради все по-строгите изисквания на ЕС към големите замърсители, Петкова отговори, че "това е само една опция" при изграждането на инфраструктурата на интерконектора Гърция - България, който ще минава в непосредствена близост.

"Трябва да акцентираме върху това, че ние имаме местен енергиен ресурс - имаме лигнитни въглища, които ще ни бъдат достатъчни, за да осигурим производството на електрическа енергия за следващите 60 години. Имаме различни варианти", добави тя.

Министърът съобщи, че очаква от Министерството на околната среда до дни официално решение за безсрочна дерогация на ТЕЦ "Марица-Изток" 2 от завишените норми, които ЕС прие през април 2017 г.

Предстои и искането на дерогация за другите централи - двете американски централи ("AES Гълъбово" и "Контур Глобал ТЕЦ Марица изток 3" ) и "Брикел".

"Всички те са изключително важни мощности за електроенергийната система, които работят на въглища. Това ще бъде най-голямата ни задача и през 2019 г.", заключи Петкова.

***
Източник: glasove.com Други статии от този авторКоментари