Актуално
Министерският съвет на Република България одобри позицията на българската страна за изразяване на подкрепа за Хуан Гуайдо в качеството му на временно изпълняващ функциите на държавен глава на Боливарска република Венецуела. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Правителството призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Лентата | 06/02/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Министерският съвет на Република България одобри позицията на българската страна за изразяване на подкрепа за Хуан Гуайдо в качеството му на временно изпълняващ функциите на държавен глава на Боливарска република Венецуела.
 
Това съобщиха от правителствената информационна служба.
 
Страната се намира в остра политическа, социално-икономическа и хуманитарна криза и криза на сигурността, към която през последната година се добави и тежка миграционна криза.

По официални данни Венецуела са напуснали вече около 4 млн. души.

Инфлацията е на път да достигне 1,7 милиона процента, а в страната липсват стоки от първа необходимост.

На 5.01.2019 г. встъпи в длъжност новият председател на Националната асамблея Хуан Гуайдо.

На церемонията са присъствали посланиците на държавите-членки на ЕС.

На 10.01.2019 г. президентът Мадуро встъпи в длъжност за нов президентски мандат в сградата на Върховния съд.

Държавите-членки на ЕС не изпратиха представители на церемонията.

На 26 януари 2019 г. ЕС, включително България, призова за спешно провеждане на свободни, прозрачни и честни президентски избори във Венецуела.

Държавите-членки посочиха, че ако не бъде обявено организирането на нови избори, в рамките на следващите дни, ще предприемат действия, включително по въпроса за признаване на ръководството на страната в съответствие с член 233 от Конституцията на Венецуела.

В своя резолюция от 31.01.2019 г. ЕП признава обявилия се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо за изпълняващ функциите на държавен глава на страната.

Към настоящия момент редица държави-членки признаха Гуайдо за действащ президент на Боливарска Република Венецуела.

Предвид цялостната криза във Венецуела и необходимостта от предприемане на бързи и адекватни политически мерки за нейното разрешаване, както и от спешно свикване на свободни, прозрачни и честни президентски избори, България изразява подкрепа за Хуан Гуайдо в качеството му на временно изпълняващ функциите на държавен глава на Боливарска република Венецуела.

Вчера Съветът по сигурността при Министерския съвет проведе извънредно заседание във връзка със ситуацията във Венецуела.

Съветът излезе с позиция, че България изразява подкрепа за партньорите си в Европейския съюз и международната общност, които признават председателя на Националната асамблея на Боливарска република Венецуела Хуан Гуайдо, като временно изпълняващ функциите на държавен глава, с оглед скорошно провеждане на демократични избори за мирно разрешаване на кризата, предотвратяване на хуманитарна катастрофа, възпиране на по-нататъшна ескалация на напрежението и възможно масово насилие в страната.

Ден преди това президентът Румен Радев поиска в официална позиция да не подкрепяме европейската позиция за Венецуела.

"България да се въздържи от подкрепа на предложената общоевропейска позиция за Венецуела. Събитията във Венецуела будят тревога и безпокойство. Съществува реален риск от ескалация и насилие. В тези условия критично важно е да се съхрани диалогът между управляващите и опозицията в името на политически процес, който да доведе до мирно решение за бъдещето на страната. Политическата криза може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение", заяви Румен Радев.

БСП излезе с позиция за ненамеса във вътрешните работи на Венецуела, а според ГЕРБ държавният глава е допуснал политически гаф с изразеното становище.

С позиция, близка до тази президента Радев, излезе и ООН.

Генералният секретар на организацията Антонио Гутериш заяви, че Организацията на обединените нации няма да се присъедини към никоя страна в дискусиите, свързани с политическата криза във Венецуела.

"Имаше цяла поредица инициативи от няколко групи страни. Секретариатът на ООН реши да не участва в нито една от тези групи, за да запази доверие към нашето предложение за посредничество…, за да имаме възможност по тяхна молба да помогнем да се намери решение на кризата", изтъкна Гутериш.
 
***
Източник: glasove.com
 


 Други статии от този авторКоментари