Актуално
“Всички виждаме, че България, Европа и светът се променят все по-динамично. Глобализмът и неолибералният модел, макар и с огромна съпротива, отстъпват място пред икономическия патриотизъм.
Радев пред „Подкрепа“: Миналият век роди социалната държава, а днес се сбогуваме с нейните достижения

Лентата | 08/02/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

“Всички виждаме, че България, Европа и светът се променят все по-динамично.

Глобализмът и неолибералният модел, макар и с огромна съпротива, отстъпват място пред икономическия патриотизъм.

Но правата на трудещите се се нуждаят от защита във всяка епоха и във всеки социален и икономически модел.

И в това е призванието на синдикатите, а днес те преживяват трудни времена – интернет, дигитализацията, роботизацията, трудовата миграция, динамиката, с която изчезват традиционни професии и на тяхно място се появяват нови все по-трудно предсказуеми професии.

Всичко това отчуждава гражданите, социалните групи, цели общества и хората губят усещането за солидарност. Намалява стремежът към сдружаване“.

Това обяви президентът Румен Радев, който присъства на 10-ия конгрес на КТ „Подкрепа”, който отбеляза и юбилейната 30-годишнина на синдикалната организация, съобщи Канал 3.

„Виждаме, че синдикатите в днешна Европа са далеч по-многобройни от тези от миналия век. Миналият век роди социалната държава, а днес постепенно се сбогуваме с нейните достижения. 

Точно заради това е и основното предизвикателство пред нас европейците и българите, пред вас синдикалистите – да преоткрием силата на колективното солидарно действие, за да отстояваме правата на хората. Това изисква усилие.

Това изисква принципни позиции и не на последно място дързост, защото в основата на синдикализма стои диалогът. Диалогът е ключът към успеха, но историята показва, особено на вашата организация, че всички значими социални права са отвоювани с борба”, допълни Румен Радев.

 

 Други статии от този авторКоментари