Актуално
Една майка бе арестувана пред децата си и затворена в продължение на седем часа, защото се обърнала към транссексуална жена като към мъж в интернет.
Майка бе арестувана пред децата си, защото нарекла в Туитър транссексуална жена "мъж"

Лентата | 10/02/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Една майка бе арестувана пред децата си и затворена в продължение на седем часа, защото се обърнала към транссексуална жена като към мъж в интернет.
 
Трима полицаи задържали Кейт Скотоу в дома й, след което била отведена за разпит в полицейския участък заради спор с потребител на Туитър, в онлайн форума Mumsnet, относно т.нар. deadnaming*.

38-годишната Кейт Скотоу от Хичин, Хертфордшир, била фотографирана, взети са й ДНК и пръстови отпечатъци и разследването срещу нея продължава.

Повече от два месеца след ареста й на 1 декември, тя все още не е получила нито мобилния си телефон, нито лаптопа си, което, по думите й, пречи на обучението й за магистърска степен по съдебна психология.

Кейт Скотоу получила и съдебна забрана да се обръща към обвинителя си като към мъж.

Кейт Скотоу

„Бях арестувана в дома ми от трима офицери пред десетгодишната ми дъщеря, страдаща от аутизъм, и 20-месечния ми син, когото кърмя”, разказва тя.

„Бях задържана в продължение на седем часа в килия без санитарни продукти (за които казах, че имам нужда), преди да бъда разпитана, а след това пусната под разследване… Бях арестувана за тормоз и злонамерени съобщения, защото съм предизвикала някого в Туитър и не съм назовала правилно пола му”.

Полицията в Хартфордшир потвърди ареста и заяви: "Ние приемаме всички съобщения за злонамерена комуникация сериозно."

Случаят е последният, в който полицията е обвинена, че се намесва грубо в отношенията между хора, които обсъждат в интернет джендър въпроси.

Авторът на ситкоми Греъм Линехан получи предупреждение за вербален тормоз от полицията в Западен Йоркшир, след като трансжендър активистката Стефани Хейдън докладвала, че се е обърнал към нея в Туитър с предишните й имена. 

Оплакванията на Стефани Хейдън са довели и до ареста и разследването срещу Кейт Скотоу.

Стефани Хейдън

От документите от Върховния съд, получени в “Мейл он Съндей”, става ясно, че Скотоу е обвинена в „кампания на целенасочен тормоз“ срещу Стефани Хейдън, мотивирана от „положението й на транссексуална жена“.

Според съдебните документи Кейт Скотоу е пускала „клеветнически“ туитове по адрес на Хейдън.

Твърди се също, че е използвала профили с две имена, за да „тормози, клевети и публикува унизителни и клеветнически туитове“ за Стефани Хейдън, включително обръщайки се към нея като към мъж и заявявайки, че е „расист, ксенофоб и мошеник“ и “фалшив адвокат”.

Кейт Скотоу отрича да е тормозила или клеветила Стефани Хейдън.

Тя заяви, че притежава „истинско и разумно убеждение“, че човек „практически не може да променя пола си“, но заместник-съдия Джейсън Копел издаде временна забрана, по силата на която тя не може да публикува информация за Стефани Хейдън в социалните медии, „описващи я като мъж“ или свързваща я с „предишната й мъжка идентичност“.

*Deadname е рожденото име на някой, който го е променил. Терминът се използва особено в ЛГБТ общността от транссексуални, които се представят с избраното от тях име вместо с рожденото си име - (бел. ред.).

Превод: “Гласове”

Източник: dailymail.co.uk  Други статии от този авторКоментари