Актуално
Той пише писмо след писмо до близките на всеки американски военнослужещ, убит в Ирак и Афганистан. „Изпратил съм повече от 12 хиляди писма на близки и далечни роднини, които са изгубили скъп човек във войните в Ирак и Афганистан, и за мен това беше начин да помоля Господ за прошка“, Джоунс казва в интервю за националното радио пред 2017.
Почина Уолтър Джоунс, конгресменът, който преименува пържените картофи заради войната в Ирак

Лентата | 11/02/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Уолтър Б. Джоунс-младши, конгресменът от Северна Каролина, който защитаваше нашествието в Ирак толкова яростно, че дори предложи пържените картофи и пържените филийки, които се сервират в Белия дом, да бъдат преименувани в знак на протест срещу Франция, която не подкрепяше войната, и който по-късно изцяло смени позицията си и стана републиканец и върл критик на войната, почина вчера на 76-ия си рожден ден.

Скръбната новина беше съобщена в изявление от администрацията му.

На 26 януари стана ясно, че Джоунс е приет в болница заради влошено здраве след падане, при което е счупил бедрена кост.

За първи път Джоунс се кандидатира за конгресмен през 1992 година, но кампанията му претърпя провал.

Той се бореше като представител от демократическата партия в североизточната част на Северна Каролина, която баща му е представлявал цели 26 години.

Отгледан като баптист, Джоунс приема католицизма през 30-те си години.

Обявява се против абортите, което го подтиква да зареже политическата партия на семейството си.

Две години по-късно се присъединява към Републиканската партия и става представител на съседен окръг.

В ранните му години в Капитолия той беше надежден републикански глас и през 2002 заедно с много републиканци и демократи подкрепи резолюцията, която позволи на Джордж Буш-младши да използва военна сила в Ирак след като обвини Саддам Хюсеин в притежание на оръжия за масово унищожение.

Тогава Русия и Франция заплашиха, че ще наложат вето на резолюцията на ООН, като французите бяха много яростни в позицията си.

В отговор конгресмен Джоунс и конгресмен Робърт У. Ней (от Охайо) проведоха успешна кампания по отстраняване на прилагателното French (френски - бел. ред.) от английските думи за пържени картофи (French fries – бел. ред.) и пържени филийки (French toast – бел. ред.).

Те се уповаваха на американска традиция, която датира поне от Първата световна война, когато немската дума за кисело зеле sauerkraut е заменена със звучното liberty cabbage ("зеле на свободата" - бел. ред.).

Джоунс определи усилията си като отговор на „самообслужващата политика на пасивна агресивност“, която провежда Франция.

Либералите осмяха кампанията му и я нарекоха „шовинизъм“.

Американската инвазия в Ирак започна през март 2003 и доведе до смъртта на повече от 4 хиляди американци и повече от 100 хиляди иракчани.

Оръжия за масово унищожение така и не бяха намерени и стана ясно, че поводът за войната е съставен въз основа на фалшива информация („Хората около Буш манипулираха разузнаването“, казва по-късно Джоунс).

Джоунс споделя, че превръщането му от защитник в яростен противник на войната се случило на погребението на 31-годишен сержант и водач на амфибия, който бил убит през март 2003, докато помагал при спасяването на своите ранени другари.

В присъствието на трите им малки деца, две от които, новородени близнаци, вдовицата му прочела последното му писмо до нея.

„Очите ми се напълниха със сълзи“, казва конгресменът пред списание Mother Jones.

Той видял как най-големият им син изпуснал играчката си и един от присъстващите военнослужещи му я подал.

„Момченцето погледна към военния“, спомня си конгресменът, „а военният погледна надолу към него и тогава осъзнах, че това момченце никога няма да познава баща си“.

„За мен това беше духовно пробуждане“, казва той за списанието.

„Мисля, че в онзи момент разбрах каква голяма загуба преживява едно семейство“.

После добавя: „През целия път наобратно, цели 72 мили, не спрях да мисля какво точно преживях. Мисля, че Господ искаше аз да присъствам на това погребение“.

Той започва да пише писмо след писмо до близките на всеки американски военнослужещ, убит в Ирак и Афганистан.

„Изпратил съм повече от 12 хиляди писма на близки и далечни роднини, които са изгубили скъп човек във войните в Ирак и Афганистан, и за мен това беше начин да помоля Господ за прошка“, Джоунс казва в интервю за националното радио пред 2017.

Също така той поставя снимки на загиналите войници в коридора, който води към офиса му в Капитолия.

През 2005 той оттегли вота си и призова Буш да определи срок за изтегляне на американските войски от Ирак.

Той се превърна в яростен критик на военните действия, предприети от републикански и демократически президенти.

А към вицепрезидента на Буш – Дик Чейни, таеше особена неприязън заради ролята му във войната в Ирак.

„Линдън Джонсън вероятно гние в ада заради Виетнамската война и трябва да освободи място на Дик Чейни“, каза Джоунс през 2013.

Въпреки че Джоунс имаше основните републикански убеждения, включително, беше противник на правото на аборт, по други въпроси не срещна голяма подкрепа в Републиканската партия.

Той подкрепяше реформите във финансирането на политическите кампании, както и увеличението на минималната заплата.

Два пъти се противопостави лидера на републиканската партия, Джон Бейнър от Охайо, да бъде избран за говорител на Конгреса.

В отговор на бунтарските му прояви, през 2012 лидери от републиканската партия го лишиха от позицията му в финансовата комисия.

Но въпреки че някои го смятаха за досадник, други го считаха за законодател с принципи, включително и много от избирателите му, които го постоянно го връщаха на служба.

"Джоунс ни показа, че може да бъдеш силно консервативен, либертарианец, но може да намериш всякакви начини да работиш заедно с хора от целия политически спектър", казва политологът Норман Джей Орнстийн.

"Да си консервативен не означава да вървиш като кон с капаци напред".

"Може да ти отнемат властта понеже не се подчиняваш, но ще бъдеш оценен подобаващо", добавя Орнстийн.

***
Източник: washingtonpost.com Други статии от този авторКоментари