Актуално
Предложение за отпадане на борчове в размер на 1,6 млн. лева от общински наематели ще направят от „Жилфонд”. Директорът на предприятието Минко Кафтански ще поиска от местния парламент да опрости дългове на нередовните квартиранти заради големите загуби в активите на ОП-то, пише Трафик нюз.
Предлагат опрощаване на 1,6 млн. лева дълг на роми от Столипиново и Шекера, живеещи в общински жилища

Лентата | 20/02/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Предложение за отпадане на борчове в размер на 1,6 млн. лева от общински наематели ще направят от „Жилфонд”.

Директорът на предприятието Минко Кафтански ще поиска от местния парламент да опрости дългове на нередовните квартиранти заради големите загуби в активите на ОП-то, пише Трафик нюз.

Общите дългове, които са натрупали преди всичко жителите на квартал Столипиново, са близо 3 млн. лева, а над половината сума са лихви за просрочени наеми.

Минко Кафтански обясни, че част от борчовете са от хора, които не живеят вече в общински жилища – починали хора, напуснали или изведени от там пловдивчани.

Според директора на „Жилфонд” тези пари са несъбираеми и те тежат на общинското предприятие.  

По думите му, те правили всичко по силите си да съберат тези пари – служители постоянно обикаляли жилищата, предлагали споразумения за разсрочено плащане и пускали доброволни покани.

Резултатите обаче били почти същите, а дълговете се трупали.

Спорно е да се каже дали и опростяването на лихвите би стимулирало хората да си платят главниците, които са трупали през година, но все пак щяло да бъде някакъв стимул.

„Жилфонд” управлява над 3300 апартамента, като половината от тях са в „Столипиново”, а има такива и в Шекер махала.  

Наемите на общинските жилища са 1/3 от пазарните цени, които са в Пловдив, а често за 3-стаен апартамент се плащат около 100-ина лева.

Решението дали да се опростят парите трябва да бъде взето от Общинския съвет.

Трафик нюз

***
Източник: onovini.eu 

 Други статии от този авторКоментари