Актуално
В писмо лидерът на ПЕС сравни ситуацията на Стария континент с тази след Втората световна война
Станишев: Европа на нациите е Европа на агресивните национализми

Лентата | 21/02/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Партията на европейските социалисти започва предизборната кампания за евровота от Мадрид.

Утре в испанската столица започва конгресът на най голямата в Евросъюза опозиционна партия, на който ще бъде гласуван манифеста на левицата с основните послания за изборите и политическата платформа за вота.

Същевременно започва и кампанията на общия кандидат на левицата за председател на Европейската комисия – Франс Тимерманс.

В навечерието на предизборния конгрес на ПЕС, лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев се обърна с писмо до левите лидери, в което очерта посланията на кампанията.

В писмото той сравнява ситуацията в Европа с тази след Втората световна война.

„Вярвам, че ние, европейските социалисти, имаме историческата мисия да върнем вярата на хората в мечтата за споделена свобода, мир и просперитет – основополагащите ценности на Европейския съюз. Нашата мисия е да дадем силно лидерство и посока на Съюз, който е загубил социалната си физиономия”, се казва в писмото на Станишев.

Той атакува основните си опоненти от ЕНП.

“ЕНП прегърна популизма и амбицията на крайнодесните да достигнат властта. Коалициите между традиционната десница и националистите в Европа са абсолютно неприемливи. Класическата десница хвърли тежестта на икономическото възстановяване върху обикновените граждани, обърна гръб на хората, като пренебрегна техните нужди и облагодетелства привилегированите. Всичко това е благоприятна почва за националисти и крайнодесни", пише Станишев.

По думите му популистите само посочват проблемите - без да предлагат решения: "Концепцията за Европа на нациите е всъщност Европа на агресивните национализми и всички добре знаем накъде води този път. От друга страна, десницата предлага Европа на няколко скорости, което служи като извинение за неравенствата между държавите членки и в крайна сметка между хората".

Преди три дни бяха обявени първите прогнози за разпределението на местата в европарламента - предимство според прогнозите имат ЕНП, с 183 места, след тях с 135 места влизат социалистите, а либералите взимат 75 места.  

Крайнодесните са на 4 -о място.

В България водачите на листите не са ясни все още.

Пет формации имат шанс да вкарат свои представители в европарламента.

***
Източник: btvnovinite.bg Други статии от този авторКоментари