Актуално
Глобалните продажби на оръжие са нараснали с близо 8 на сто в периода от 2014 до 2018 г. в сравнение с предишните пет години.
Саудитска Арабия вече е най-големият вносител на оръжия, САЩ са увеличили износа

Лентата | 11/03/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

САЩ са доставили над една трета от продадените по света оръжия за последните 5 години и са затвърдили водещата си позиция като най-голям продавач на оръжие в света, показва доклад на Стокхолмския международен институт за изследвания на проблемите на мира (СИПРИ), цитиран от ДПА и БТА.

Глобалните продажби на оръжие са нараснали с близо 8 на сто в периода от 2014 до 2018 г. в сравнение с предишните пет години.

САЩ са доставили 36 на сто от тях в сравнение с 30 на сто за предишните пет години.

Най-малко 98 страни са закупили оръжие от САЩ, което е повече от всеки друг доставчик, отбелязва СИПРИ.

Малко над половината от доставените от Вашингтон оръжия са били закупени от страни от Близкия изток.

Саудитска Арабия е закупила 22 на сто от продадените от САЩ оръжия, което я прави най-важната им единична клиентка. Общо Рияд е внесъл 12 на сто от световните продажби на оръжие, като освен от САЩ е закупувал оръжия от Франция и Великобритания.

Първото място на Саудитска Арабия бележи промяна в сравнение с последните няколко години - в предишния анализ тази позиция заемаше Индия, изпреварила Китай през 2011 г.. Следват Индия, Египет, Австралия (изкачила се с две места в класацията), Алжир, Китай, Обединените арабски емирства, Ирак, Южна Корея и Виетнам.

Износът за Близкия изток е нараснал близо два пъти за последните пет години в сравнение с предишния период.

Русия е вторият най-голям износител на оръжие, като е доставила една пета от продадените по света оръжия на общо 48 страни. Половината от руските оръжия са били продадени на Индия, Китай и Виетнам. Руският износ на оръжие обаче е спаднал със 17 на сто в сравнение с периода 2009 - 2013 г., отбелязва СИПРИ.

След САЩ и Русия се нареждат Франция, Германия и Китай, които общо държат над 75 на сто от доставките. Саудитска Арабия, Индия, Египет, Австралия и Алжир са закупили общо една трета от продадените по света оръжия.

***
Източник: dnevnik.bg 

 Други статии от този авторКоментари