Актуално
Споделяме общото мнение, че разширяването на ЕС и НАТО със страните от Западните Балкани е ключов фактор за постигане на стабилност, сигурност и просперитет в нашия регион. Това заяви президентът Румен Радев на съвместна пресконференция в Любляна с президента на Словения Борут Пахор.
Радев: Разширяването на ЕС и НАТО към Западните Балкани е ключов фактор за стабилност

Лентата | 11/03/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

"Споделяме общото мнение, че разширяването на ЕС и НАТО със страните от Западните Балкани е ключов фактор за постигане на стабилност, сигурност и просперитет в нашия регион".
 
Това заяви президентът Румен Радев на съвместна пресконференция в Любляна с президента на Словения Борут Пахор.
 
"Срещата на върха в София миналата година затвърди този приоритет и имам уверението на президента на Словения, че той ще бъде поставян и отстояван и по време на Председателството на Съвета на Европейския съюз от Словения през втората половина на 2021 г.", отбеляза българският държавен глава.

Двамата президенти са обсъдили и предизвикателствата пред бъдещето на Европа.

"Нашата обща позиция и общи политики са да работим заедно за изграждане на една сигурна, солидарна и силна Европа - уверена в утрешния ден", заяви Румен Радев.

По думите му двете страни имат също огромни възможности и в областите на образованието, науката и културата.

"Те винаги са били свързващ елемент между нашите два народа и са допринасяли за нашето сближаване", посочи той и допълни, че "тук ние ще развием още по-добри инициативи, така че да можем да увличаме нашите млади хора да учат заедно, да споделят своите идеи за бъдещето на региона и на Европа".

"И Словения, и България излъчват стабилност и сигурност и водят диалог и политика на сътрудничество в интерес на сигурността и мира на Балканите", коментира Румен Радев.

"Точно тези усилия ни дават възможност да формираме една ефективна политическа ос между Словения и България на споделени ценности, на помирение и на ангажименти за бъдещето на нашия регион", допълни той.

Радев поздрави Пахор за  политическата визия и воля да реализира идеята за помирение в Словения.

"Ние обсъдихме тази негова идея и нейната реализация по време на посещението му в София, искам да благодаря днес за възможността да поднеса венец именно на Паметника на жертвите на всички войни - това не е случайно, защото Словения е пример в това отношение", отбеляза Радев.

"Словения постига помирение, постига деполитизация на историята, която може да бъде негативен фактор и да влияе негативно върху съвременните обществени процеси", посочи българският президент.

"Напълно осъзнавам колко сложен и продължителен е този процес, но той е ключов фактор за единение около приоритети на днешния ден", смята Радев.

Българският държавен глава отбеляза, че двете страни продължават да развиват диалога и сътрудничеството на високо политическо ниво при голяма интензивност и посочи, че  доказателство за това е и официалното откриване на посолство на Република Словения през миналата година. 

"Наша обща цел е да повишим двустранния стокообмен, имаме редица възможности да го направим и все още неизползван огромен потенциал", коментира Радев.

Той припомни, че вече  има пряка авиолиния между Любляна и София и посочи, че това дава много по-големи възможности за туризма.

"Според статистическите данни след откриване на пряката авиолиния има рязко повишаване на броя на туристите - както от България в Словения, така и от Словения в България", каза Радев.

Борут Пахор подчерта приятелските отношения с България.

Той отбеляза, че българският президент е придружаван от бизнес делегация и това показва по-голям интерес от страна на предприемачите от двете държави.

Президентът Пахор припомни, че през юли Словения ще бъде домакин на конференция на инициативата "Три морета" и каза, че президентът Радев днес е потвърдил присъствието си и подкрепата си към инициативата.

Освен разговорите на държавния глава със словенския президент Борут Пахор, в програмата на визитата са и среща с министър-председателя Мариан Шарец, както и с кмета на словенската столица Зоран Янкович.

В Любляна държавният глава и съпругата му ще присъстват на прием по повод Националния празник на Република България - 3 март, даван от посолството на Република България в Словения за дипломатическата общност, изтъкнати представители на словенското общество и на българската общност.

Източник: БТА 

 Други статии от този авторКоментари