Актуално
Европейският парламент прие резолюция, в която призова за защита на изборите от руска намеса. Евродепутатите предупреждават, че главният източник на дезинформация в ЕС са Русия, Китай, Иран и Северна Корея, предаде БТА.
ЕП: Русия, Китай, Иран и Северна Корея са основни източници на дезинформация

Лентата | 14/03/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Европейският парламент прие резолюция, в която призова за защита на изборите от руска намеса.

Евродепутатите предупреждават, че главният източник на дезинформация в ЕС са Русия, Китай, Иран и Северна Корея, предаде БТА.

ЕП осъжда все по-агресивните действия на тези държави, "които целят да подкопаят основите и принципите на европейските демокрации, както и суверенитета на страните от Източното партньорство", се посочва в съобщение на институцията.

След преглед на последните усилия на ЕС за противодействие на враждебната пропаганда от чужди страни, евродепутатите призовават държавите от Общността да се подготвят за противодействие на хибридните заплахи.

В резолюцията, приета с 489 гласа "за", 148 "против" и 30 въздържали се, е отправен призив за повишаване на осведомеността за руските дезинформационни кампании.

ЕС е призован да разшири групата за стратегическа комуникация със страните от Източното партньорство.

Евродепутатите настояват за законодателство за медийните дружества, доставчиците на услуги за текстови съобщения и интернет търсачките.

Дружествата, които не премахват бързо постоянните фалшиви новини, трябва да бъдат подвеждани под отговорност, според ЕП.

Властите трябва да имат възможност да установят авторите и спонсорите на представеното политическо съдържание, се посочва в документа.

Евродепутатите осъждат намеса на чужди държави в избори и допитвания в ЕС.

Държавите от ЕС са призовани да внесат изменения в изборните закони за борба със заплахите от кампаниите за дезинформация, кибернападенията, киберпрестъпленията и нарушенията на свободата на изразяване при гласуване.

Държавите в ЕС трябва да подкрепят асоциираните към Общността страни и Западните Балкани за осигуряване на защита на изборния процес от злонамерени пропагандни дейности, пише в резолюцията.

ЕП подкрепя и налагането на глоби за умишлена злоупотреба с лични данни от европейските политически партии и фондации.

Чувстваме се сами в усилията за противодействие на дезинформацията, заяви днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос, свързан с твърдения във френските политически среди, че ЕС е изграден с финансиране от нацистите и с помощта на ЦРУ.

Трябва да се интересуваме от финансирането на онези, които целят да разрушат ЕС, добави говорителят.

Не сме лековерни и предприемаме мерки, но се чувстваме самотни в тези усилия.

Това не е игра, която ще бъде спечелена от Брюксел.

Имаме нужда от подкрепата на правителствата, гражданското общество, медиите, платформите.

Борбата е много сложна, за да бъде спечелена само от нас, добави той.

Говорителят определи твърденията за историята на ЕС, в които се намесват нацистите и ЦРУ, като "налудничави".

В европейските столици има усещането, че ако е нападнат ЕС, това не ги засяга, а не е така, допълни той.

****
Източник: glasove.com 

 Други статии от този авторКоментари