Актуално
Отново разпънахме учителя

Гост-автор | 15/03/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Случаят с побой на ученички в Ловешки квартал и намесата на възпитателя, който е сниман да удря озверелите, и днес занимава обществото.

Възпитателят подаде оставка и вероятно за него това е освобождение от униженията, на които бе подложен.

Лесно е отстрани да се дават съвети как да се реагира.

Лесно е да си в комфортна среда, а ако пък си част от образователната сфера и имаш късмет да си с белички, русички и от добри семейства ученици, с родители, които са ги пратили на училище да учат и са им внушили елементарните ценности на човешко поведение, можеш да размахваш пръст и да даваш съвети кой, какво и кога трябва да прави.

Проблемът обаче не е в зрелищността на събитието, нито в поредното унижение на педагог - българското общество отдавна е показало доколко цени хората, от които иска да образоват децата му, а в безсилието на системата, в криворазбраните права на ученици и родители, в делегираните бюджети, които направиха част от учащите безхаберни и нагли, налагащи се над тези, които ги учат.

Коренът на злото е там, където елементаризираните медии отказват да го търсят.

Той е и в липсата на ценности, в безнаказаността - практическа, защото "огромното" наказание "преместване в друго училище" никого не впечатлява, той е в бюрократизираната система - дотолкова, че учителят няма достатъчно време да обърне внимание на децата, а трябва да изписва и попълва какво ли не, което минава за атестат на работата му, то е в липсата на съдействие от страна на родителите, както и в презумпцията, че учителят е винаги виновен.

Днес отново има инцидент с ученички - едната наръгала с нож друга, и това се разказва по телевизиите с огромни подробности.

Вероятно тук става дума и за нарушаване на детските права, но огромният въпрос е докога на младите хора няма да има кой да им каже, покаже и да ги научи, че конфликти не се разрешават с агресия.

Кой ще облагороди озверялото общество?

Не очаквайте такава мисия от училището - неговият авторитет, както и този на учителите, се руши непрестанно.

И категорично съм за парични глоби на родители, чиито деца имат подобно поведение където и да е.

Автор: Галя Лалева

 Други статии от този авторКоментари