Терористът от Нова Зеландия е посетил България през 2018 г.

Терористът от Нова Зеландия е посетил България през 2018 г.
15-03-2019г.
11
Гост-автор

Терористът, убил почти 50 души в Нова Зеландия, е бил в България през 2018 г., както и в други балкански държави две години по-рано.

Това каза на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров.

По думите му пътуването е било от 9 до 15 ноември 2018 г., а след това той е заминал за Румъния и Унгария. Бил е основно на места на "битки между християни и мюсюлмани."

Няма данни за "евентуална терористична дейност или връзки на лицето" на българска територия, добави Цацаров.

На 9 ноември той пристига от Дубай и "наема автомобил, с който извършва пътуване около историчеки места в България," продължи главният прокурор.

Сред посетените места са Дряново, Плевен, Велико Търново, Бачково, Благоевград, Асеновград и други.

"С румънските авиолинии заминава за Букурещ... там наема отново автомобил и от румънска територия се придвижва до Унгария. Установяват се и са събрани начални данни за местата на неговото пребиваване, за да се изясни пълният му маршрут и всички негови контакти."

Две години по-рано той е пътувал и до Сърбия - между 29 и 30 декември 2016 г. Преминал през Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватия с автобус.

Изявлението на Цацаров бе след среща в Министерския съвет с министър-председателя Бойко Борисов, министрите на външните и вътрешните работи Младен Маринов и Екатерина Захариева и ръководителите на службите за сигурност.

То бе свикано след съобщението, че оръжието, използвано от терориста, е изпълнено с надписи на кирилица и латиница с известни битки срещу Османската империя.

Две от тях са свързани с България - "Шипченски проход 1877-78" и "Битка при Булаир 1913 г."

****

Източник: Дневник

Връзки: http://glasove.com/categories/novini/news/40-ubiti-i-nad-20-tezhko-raneni-pri-strelba-sreshtu-dve-dzhamii-v-nova-zelandiya

http://glasove.com/categories/novini/news/imalo-i-nadpisi-na-bylgarski-po-oryzhieto-na-teroristite-v-nova-zelandiya

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.