Станишев: БСП пропусна възможност да излезем обединени и да спечелим евроизборите

Станишев: БСП пропусна възможност да излезем обединени и да спечелим евроизборите
18-03-2019г.
11
Лентата
Оставам в битката за нареждането на евролистата. Вчера БСП пропусна една възможност да излезем обединени и да спечелим евроизборите. Аз направих такова предложение - да гласуваме за един тандем между мен и Елена Йончева. Ясно беше, че ние с Елена имаме най-много номинации. Моето предложение не беше прието, защото така реши Корнелия Нинова. Моето притеснение е, че това само разединява БСП.
 
Това заяви пред БТВ лидерът на ПЕС Сергей Станишев, който вчера отпадна от водаческото място на евролистата на БСП.

"Евроизборите са една мотивация и мобилизация на твърдите ядра на партиите. На евроизборите е трудно да привлечеш периферията.

Ние разстроихме нашите твърди ядра вътре в партията. Не се чувствам предаден и обиден.

Първи поздравих Елена Йончева. Поздравих я и за това, че първа подкрепи моето предложение първите две места да бъдат гласувани в пакет. Тя е наясно, че разединена команда трудно може да постигне нещо.

Трябва да видим каква ще е позицията на Националния съвет на следващ пленум.

Нинова даде пример, че не може един човек да бъде президент на ПЕС и евродепутат. Тя явно вижда това като раздаване на постове", обяви Станишев.

"20 човека от Националния съвет са на щат на "Позитано", което означава, че са на пряко подчинение на ръководството на партията

Знам, че е прозвънявано на определени хора. Аз също съм звънял и това е нормално, когато си в кампания. Разликата е, че аз не мога да обещая на тези хора нищо за разлика от ръководството.

За мен тревогата е, че няма диалог. Аз искам хората да видят, че БСП е единна и обединена. Има риск след станалото вчера хората да видят едно разединение и да не постигнем добри резултати. Никога няма да позволя да ме сблъскат с Елена Йончева. Трябва да направим една добра и единна листа. Всичко останало са вътрешнопартийни дрязги, които си мисля, че не интересуват хората и не са им интересни.

Всичко може да стане. Мога да изпадна от евролистата. Тогава ще коментирам. За мен е по-важно дали БСП наистина ще се опита да спечели изборите или сама ще ги подари на нашите опоненти от ГЕРБ. Има огромна разлика между президентски избори, местни избори, парламентарни и евроизбори.

Вчера тези разлики не бяха отчетени. На нас ни трябва силен екип, който да мобилизира твърдото ядро на БСП, защото евроизборите се печелят така", добави Станишев.

"С Корнелия Ниноова отношенията ми са като лидер на европейските социалисти с лидер на българските социалисти. Не се карам с никой и не се сърдя на никой.

Не съм разговарял с Корнелия Нинова  от месеци. За мен няма диалог в партията. БСП дължеше този диалог на всички досегашни евродепутати. Вчера видях много разочаровани хора и разединен отбор.

За Истанбулската конвенция положих много усилия, защото не искам моята партия да изглежда ретроградна.

Който копае окопи между БСП и ПЕС, ще навреди много на БСП. Създават се много фалшиви новини, които влияят на БСП. Чувал съм изказвания от хора в БСП, че ПЕС е подкрепила фашизма в Италия и национал-социализма в Германия. Това не е нормално.

Който произвежда тези фалшиви новини, вреди на БСП много. Не трябва да допускаме ГЕРБ да представят БСП като антиевропейска партия. От това също можем само да загубим", категоричен беше Станишев. 

"Готов съм да подам ръка на Корнелия Нинова и да разговарям. Ще я попитам за персоналната й отговорност за евроизборите. Оставам в битката и към момента не обмислям да се отказвам от листата. Ако се откажа, това ще навреди на БСП. Вчера цяла нощ разговарях с хора, които ме предупреждаваха да не се отказвам. Това ще навреди на резултатите на БСП", завърши Станишев..

Източници: бТВ, "Епицентър"

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.