Актуално
Как да преборим некомпетентната журналистика

Гост-автор | 24/03/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Ирини Зикидис, Фейсбук:

Terminal 3, вие някой ден ще ми докарате разрив на сърцето. от смях. прочетох статията ви ‘историческа победа: ислямска държава вече няма държава’ и след триминутни конвулсии от смях, изпратих статията ви на няколко приятели, за да им е тъпо и на тях. ето коментарът на Daher Lammoth:

Ирини ми прати поредната статия на любимите ни профани от Терминал3, които са известни с това, че не могат да се оправят с гугъл мапс и непрестанно се излагат с всяко заглавие, текст или прост термин.

ИСТОРИЧЕСКА ПОБЕДА: “ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА” ВЕЧЕ НЯМА ДЪРЖАВА - пишат като заглавие.

Обаче...:

1) Грешно заглавие. ИДИЛ все още съществува в Йемен (https://en.wikipedia.org/wiki/Yemeni_Civil_War_(2015%E2%80%93present), в Либия, https://en.wikipedia.org/wiki/Libyan_Civil_War_(2014%E2%80%93present), Синайския полуостров в Египет (https://en.wikipedia.org/wiki/Sinai_insurgency), даже и на Филипините. Сега познайте например в Йемен срещу кого се бият. Срещу същите неудобни шиитски племена на хусите, срещу които и саудитци, и американци също се бият. Не е ли подозрително това?

2) Нарочно съм сложил видео за да видите хронологията на войната в Сирия. Както ще забележите:

- ИДИЛ се появява в контролираните от САЩ територии на Ирак и се прехвърлят в Сирия, където започват да заменят "умерените бойци" в техните територии. Тогава все още никой не ги определяше като терористи, а самият генерал на Свободната сирийска армия ( ССА, тоест умерените бунтовници) - ген. Ал-Окайди ги наричаше наши приятели и съюзници: https://www.youtube.com/watch?v=5DCxcQlpGu0. Не след дълго някои от лицата на т.нар. опозиция се от командири на ССА, станаха емири на ИДИЛ. Като прословутия Саддам ал-Джамал (https://en.wikipedia.org/wiki/Saddam_al-Jamal)

- До лятото на 2015-а ИДИЛ се разрасна и бойците им стигнаха до Алепо, Дамаск и Хомс. Достигна най-големите си размери. Тогава изтече и аудио с гласа на Джон Кери, който споделя как САЩ са "наблюдавали" разрастването на ИДИЛ, надявайки се така да свалят Асад: https://www.youtube.com/watch?v=t3KfmjdviHM

- След намесата на Русия през лятото на 2015-а, едва тогава ИДИЛ започна да губи територии.

-Стигна се до септември, 2016. Тогава американската авиация, заедно с коалиционни партньори, удариха сирийската армия в Дейр Еззор, която по онова време бе обкръжена от ИДИЛ и храбро бранеше повече от 3 години да не падне в ръцете му и да заколи над 300 хиляди души. (https://en.wikipedia.org/wiki/September_2016_Deir_ez-Zor_air_raid). След което САЩ и коалиция мрънкаха, че е било грешка. Час и половина удари, в които загинаха над 100 войничета от армията е било ГРЕШКА! Моментално след това ИДИЛ разцепи града на две половини и бе на път да го завладее. Само геройствата на ген. Захреддин спасиха населението и града.

- Нагласете видеото на септември 2017-а. Тогава Сирийската армия, т.е. "асадистите" прочистиха, разгромиха ИДИЛ и стигнаха до река Ефрат, както и до град Дейр Еззор. Тръгнаха да я пресичат и моментално последваха нови бомбардировки от американска страна. Панически за нула време, след като две години си клатеха брадите, кюрдите и американците се раздвижиха и преградиха пътя на сирийската армия. За няма месец слязоха почти до границата и река Ефрат.

- Оставиха малко петно на ИДИЛ, което седеше непроменено вече почти година и половина, малко петно, което оправдаваше присъствието на САЩ и завладяването, контролирането на най-богатите на газ находища в Сирия. Съвсем малко петно, което най-голямата и силна армия на планетата година и половина уж не може да победи, но затова спря сирийската армия без проблеми оттатък реката.

- Сега след като взеха и разчистиха и последното градче западни медии с телешки възторг вият фанфари как са победили ИДИЛ. Градче, а не село, идиоти от Терминал, с 10 хиляди души), а и напишете пълното му име- Багуз ал-Фаукани (т.е. Горен Багуз). Това все едно да напишеш Оряховица без Горна.

3) Впрочем от статията на Терминал може да видите как натякват, че борците на ИДИЛ били от Казахстан и Русия, даже от Франция? Даже? Леле, забравихте ли, че най-известните им лица бяха именно от Европа? Холандия, Германия, Великобритания, Белгия? Та даже опищяха случаите на клети бременни жени от ИДИЛ, които искали да се върнат в Европа.

4) Обяснете и идеологията на ИДИЛ. Саудитската версия на исляма. Това само по себе си кога ще го споменат по медиите.

----

А и Терминал. Виждам вече ви е страх да пишете авторски статии за Сирия, щото сте пълни профани, та сте почнали да превеждате. Браво! Поне ще имате оправдание.

 Други статии от този авторКоментари