Актуално
Площадките в Елхово, Любимец и Малко Търново се изграждат за евентуална мигрантска криза. Ние имаме ангажимент да изградим такива кризисни центрове. Това обяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов, като така отвърна на обвиненията от страна на Елена Йончева и БСП, че се готви изграждането на бежански центрове и съответно заселването на бежанци в страната ни.
Бежанските центрове до границата с Турция се изграждали "за всеки случай"

Лентата | 25/03/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Площадките в Елхово, Любимец и Малко Търново се изграждат за евентуална мигрантска криза. Ние имаме ангажимент да изградим такива кризисни центрове.
 
Това обяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов, като така отвърна на обвиненията от страна на Елена Йончева и БСП, че се готви изграждането на бежански центрове и съответно заселването на бежанци в страната ни.
 
"По отношение на справяне с тази криза, България е важна граница на Европейския съюз и Европейската комисия отпусна 160 млн. евро, които са за тази цел. Ние имаме ангажимент да изградим такива кризисни центрове. Уточнявам, че става въпрос за кризисни центрове и готовност за взаимодействие при кризи с миграционен натиск. Това, че ние сме овладели натиска по българо-турска граница и по зелената граница с Гърция, не означава, че в световен мащаб тази заплаха е отпаднала. Знаете колко бежанци и нелегални мигранти има в Турция", обяви Маринов и отново изтъкна, че площадките се изграждат със средства от ЕС.

Плановете предвиждат изграждането на площадка за 1600 души в Елхово, за близо 1100 души в Любимец и селище с капацитет 280 души в Малко Търново.

 Общият капацитет за настаняване ще е за 3000 души.

"Дали ще приемаме мигранти от Западна Европа, категорично мога да кажа, че в участието ми в Съвет по вътрешни работи и правосъдие, това е една от основните теми, защото към момента действа регламентът Дъблин, но се работи по общо решение за политиката на убежище на ЕС. В това общо решение се обсъждат 7 акта и нашата позиция, която е твърдо отстоявана и съвпада с държавите в нашата ситуация, като Малта, Гърция, Кипър и Италия, които имат проблем с първа граница, е категорично да се приеме общоевропейско решение - пакет, за да гарантираме на страната ни при евентуална криза отговорностите, които имаме и това, което ще свършим за страните в ЕС ще имаме съответна солидарност от страните, които не са в първа линия", обясни Маринов.

"Аз съм изразил позицията на МВР, премиерът също категорично заяви пред министъра на вътрешните работи на Германия, че България държи тази позиция. Добре е всички политици да проверят България каква позиция заема. Предлагам да не се играе със страховете на хората. Наистина това е проблем, за който ние много малко можем да влияем в световен план. Когато ни дойде на границата ние трябва да сме готови за решаване. Искам да убедя хората, че мислим за тяхната сигурност и не искаме да допуснем кризата през 2014 и 2015 г. Тези площадки се изграждат за евентуална криза", категоричен бе Маринов по време на брифинг, на който бе отчетена дейността на "Гранична полиция", като изтъкна, че миграционният натиск към страната ни значително е намалял, особено в сравнение с 2014-2015 г.

Преди ден от БСП се обявиха против изграждането на кризисни центове за настаняване на бежанци и настояха да бъде отменена обществената поръчка на обща стойност 8,3 млн. лева без ДДС. В противен случай социалистите ще подкрепят протестите на гражданите в трите общини.

Кандидатът за евродепутат Елена Йончева подчерта, че в Любимец се подготвя изграждането на площадки за приемането на 1632 бежанци и това са почти 20% от населението на Елхово.

Социалистът Кристиан Вигенин допълни, че без да има необходимост, не трябва да се изграждат подобни бежански центрове, защото миграционният натиск е на практика нулев. По думите му подобни проекти се правят с цел да се усвоят средства от ЕК и да се разпространят в близки до властта фирми.

Според социалистите това се прави тихомълком, без да са информирани гражданите и местната власт в трите общини. Червените искат да знаят дали правителството има връзка с обществената поръчка.

Когато се изгражда подобен капацитет, той ще влезе в употреба и допълнително може да стимулира връщането на мигрантите, посочи Вигенин.

***
Източник: glasove.com Други статии от този авторКоментари