На украинците няма да им е до смях на 1 април

На украинците няма да им е до смях на 1 април
31-03-2019г.
26
Гост-автор

Татяна Ивженко, в.Независимая газета

Интригата около първия тур на президентските избори в Украйна се засилва с всеки ден. Нищо чудно резултатът да не съвпадне с данните от предизборните анкети. И да очертае два възможни сценария: политиците, сигурни дотогава в своята победа, или ще преглътнат поражението, или ще сигнализират за измами, призовавайки за нов Майдан.

По данни от последните допитвания, огласени три дни преди вота, шансове за втори тур имат президентът Петро Порошенко, лидерът на „Баткившчина“ Юлия Тимошенко и шоуменът Володимир Зеленски, чиято позиция на фаворит бе потвърдена от всички социолози. Разликата в подкрепата за „новото лице“ и „старите политици“ впрочем понамаля – от двукратна на 5 до 7 процента.

„Веднага щом започне да говори, Зеленски разочарова част от електората и електоралните му възможности се стесняват“, заяви наскоро на кръгла маса в агенция УНИАН Олег Саакян, шеф на платформата за социално-хуманитарни инициативи и иновации „Единен координационен център“. Според него обществото поначало е съзряло в този кандидат „инструмент, с който да накаже (властта, бел. изд.), да изиграе зла шега на политическия елит“. Едно е обаче да отговаряш на въпроси в анкети, друго – да гласуваш на избори. Тогава избирателят се замисля няма ли да се изиграе сам, ако вземе на шега собствения си живот през идните пет години, смята експертът.

Повечето политолози са сигурни, че Зеленски ще стигне до втори тур. Спори се кой ще е съперникът му през април – Порошенко или Тимошенко. Последните анкети не внасят яснота. Някои служби слагат сегашния президент на втора позиция, а опозиционния лидер – на трета, други – обратното, трети поставят двамата практически наравно. Научният ръководител на фонд „Демократични инициативи – Илко Кучерив“ Олексий Гаран посочи на кръглата маса, че и Порошенко, и Тимошенко имат собствен електорат, който явно в никой случай не би подкрепил противника.

Според експертите, който от двамата и да изгуби в първия тур, няма да се признае за победен. Политологът Микола Давидюк писа в „Газета по украински“: „Главната задача на Тимошенко сега е (…) да не пусне Порошенко на втори тур. Да организира преливане на електорат от други кандидати“. А Порошенко ще трябва „да не подбира средствата, дори да минава червени линии, за да спечели“, смята авторът. „Той носи бремето на корупционни скандали. И разбира, че ако не спечели, ще се наложи да отговаря“, пояснява Давидюк.

Последната предизборна седмица открои като най-обсъждана тема в Украйна възможните измами. Телевизиите, печатът, социалните мрежи и улицата дискутираха за стари и нови схеми, „коригиращи резултата“. Атмосферата се нажежи дотам, че председателят на Конституционния съд Станислав Шевчук обеща в интервю за изданието „Страна“: „Никога няма да приема президентска клетва, ако изборите се фалшифицират“.

Послания към украинците отправиха лидери на общественото мнение. Същината се свеждаше до два момента. Първи бе призивът спокойно и без протести да приемат всеки възможен резултат от първия тур. Писателят Ян Валетов отбеляза в блога си: „Ако човек не подкрепя вашите възгледи, убеждения или избор, това съвсем не значи, че е глупав, продажен или ръководен от ръката на Москва. Той просто мисли другояче. Това е нормално (…) Вие толкова жестоко и мръсно се заклеймявате помежду си, че не разбирам вече как различните политически групи ще се гледат в лицето след изборите. Е, политиците ще се оправят, не им е първица, но как хората, гласували за Зеленски, ще си говорят с привържениците на Порошенко и обратно – не ми е ясно…“.

Вторият акцент бе: вътрешни разпри в Украйна може да увеличат заплахата отвън. Популярният блогър Мирослав Гай обясни: „На първо място нека схванем, че Русия не смята да признае изборите за президент на Украйна, даже е внесен такъв законопроект. Значи, ако в Украйна бъдат инспирирани разрушителни действия, засилващи хаоса, руските спецслужби може да вдигнат тук протести, да извършат терористични атаки, за да сплашат украинците. И чрез „петата си колона“ да изкарат навън хора, уж несъгласни с резултата от президентските избори (. . .) Може и да комбинират това с провокации на фронта, за да може в тази ситуация да говорят за „застрашени руски граждани“, а за да ги бранят, ще вкарат „миротворчески контингент“ – и всъщност ще влязат руски войски…“. Президентът Порошенко редовно повтаря тезиса за външна заплаха и казва, че украинците трябва да направят прост избор: „Или Порошенко, или Путин“ – намек в чий интерес действат всички останали кандидати.

Ден-два преди вота дори специалистите не бяха съвсем наясно защо един украинец би подкрепил този или онзи кандидат. Депутатът Мустафа Найем анализира данни от допитвания. Според тях близо 70 на сто от избирателите на Володимир Зеленски са между 18 и 44 години, а за Порошенко и Тимошенко се канят да гласуват най-вече тези между 45 и 59, също и над 60-те.

Към 40 на сто от електората на Зеленски са хора от Югоизточна Украйна, а всеки пети от тях живее в Донбас. Около 40 на сто от местното население обаче най-вероятно няма да гласуват. Докато 45-46 на сто от подкрепящите Порошенко или Тимошенко са жители на Западна Украйна и според социолозите 80 на сто от тях ще пуснат бюлетина.

Депутатът стига до извода, че двамата съперници на Зеленски намират опора в активното възрастно поколение от Западна и отчасти Централна Украйна, а той самият – в пасивната младеж от Югоизтока и Донбас. И ситуацията се връща към въпроса кой от тях – Порошенко или Тимошенко, ще стигне до втория тур.

Директорът на Института за стратегически изследвания „Нова Украйна“ Андрий Ермолаев заяви пред украински медии, че ако срещу шоумена застане действащият президент, ще се наложи комикът да търси подкрепа от Тимошенко и други опитни политици. Ако пък първият тур бъде спечелен от Зеленски и Тимошенко, „днешната власт може би ще се реши да провали целия изборен процес“.

Днес в Украйна се обсъждат най-вече прогнози за първия тур, но малко се говори за успешно протичане на изборите като цяло, смята Андреас Умланд, старши научен сътрудник в Института за евроатлантическо сътрудничество в Киев. В коментар за сайта „Апостроф“ той посочва, че в кандидатските листи се четат имената Юрий Тимошенко и Юлия Литвиненко: избирателите може да ги объркат с Юлия Тимошенко и лидерът на „Баткившчина“ да остане с няколко процента под летвата за втори тур.

„Това ще създаде опасна ситуация – изтъква Умланд. – Милиони привърженици на Юлия Тимошенко може да се почувстват измамени. При такъв невероятен засега, но не и невъзможен сценарий хиляди, ако не и десетки, дори стотици хиляди разочаровани избиратели на Тимошенко може да излязат на улицата с искане резултатът да бъде анулиран. Ако властите не успеят или не поискат да реагират адекватно на предизвикателството, демонстранти радикали може да направят опит за саботаж на втория тур, дори да използват огнестрелни оръжия в сблъсъци с полицията. Естествено всяка вътрешна нестабилност от този род ще се използва старателно и изцяло от Русия и агентите й в Украйна.“

Но дори да се избегне ескалация, „един президент, избран с процедура, опетнена от мръсни и очевидни за всички манипулации, постоянно ще се сблъсква с въпроси доколко е морално обосновано, политически оправдано и юридически легално неговото управление“, смята експертът. Умланд приканва украинските и чуждестранните организации – правителствени и неправителствени, да обсъдят стратегия за действията си на 1 април. В Украйна за пръв път очакват Деня на смеха с тревога и опасения.

****
Източник: e-vestnik.bg

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.