САЩ: хомосексуалните политици вече нямат нужда да се крият

САЩ: хомосексуалните политици вече нямат нужда да се крият
05-04-2019г.
58
Гост-автор

Елоди Кюзен, Франс прес

В наши дни в САЩ, поне в Демократическата партия, хомосексуалността вече не е пречка пред политическата кариера: във вторник лесбийка беше избрана за първи път за кмет на Чикаго, а изненадващо появил се кандидат за надпреварата за Белия дом е млад кмет гей.

На парламентарните избори през ноември вече беше подобрен един рекорд. Рекорден брой ЛГБТ кандидати се явиха на тях и спечелиха.

„Никога нямаше да стигна дотук без съпругата ми Ейми“.

Под аплодисментите и радостните възгласи на тълпата, скандираща името й, новоизбраната кметица на Чикаго Лори Лайтфут във вторник вечерта влезе в американската история.

„Тази вечер ни гледат много малки момичета и момчета, и те виждат началото на нещо… различно“, заяви тя.

„Те виждат град, който се възражда, в който цветът на кожата ви няма значение, в който не е важно кого обичате, стига да обичате“.

На няколкостотин километра оттам друга демократка, Сатя Роудс-Конуей, също празнуваше изборната си победа. Тя стана първата открита лесбийка, избрана за кметица на Медисън, в щата Уисконсин.

„Да говорим открито“

Какъв е ключът към безпрецедентните победи?

Значителната промяна в разбиранията на електората.

Близо 70 на сто от избирателите заявяват, че „не виждат проблем“ (54 на сто) или дори се отнасят „с ентусиазъм“ (14 на сто) към идеята гей да се кандидатира за Белия дом, показва проучване на Ен Би Си/Уолстрийт джърнъл.

През 2006 г. този сбор не надхвърляше 43 на сто.

Това е добра новина за Пийт Бутиджидж, малко известен кандидат на демократите, който предизвика изненада в началото на своята надпревара за поста президент на САЩ.

Само 37-годишен, този бивш военен и практикуващ християнин е пионер в много отношения: избран за най-младия кмет на Саут Бенд в Индиана, сега той е най-младият претендент за Белия дом и
първият кандидат на голяма партия, който не крие своята хомосексуалност.

Омъжен от юни 2018 г. Пийт Бутиджидж е открит хомосексуалист, но не превръща това в централна тема на кампанията си.

„Когато страната приема ЛГБТ хората, избирателите се концентрират по-малко върху сексуалната ориентация на кандидата и повече върху политическите му позиции“, анализира Елиот Имсе, говорител на организацията Виктъри фънд, която подкрепя избирането на ЛГБТ кандидати (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални).

Кандидатите „вече могат от самото начало да говорят открито за живота си и това им позволява впоследствие да контролират посланието си, като се концентрират върху въпросите, за които искат да говорят най-много“.

Кандидатирам се „с твърдата подкрепа на съпругата си“, заяви демократката Анджи Крейг, обявявайки кандидатурата си в републикански бастион в Минесота. След това тя практически не коментира този аспект от личния си живот по време на кампанията си, която доведе до спечелването на място в Камарата на представителите. Общо десет ЛГБТ конгресмени, включително тя, участват в заседанията на Конгреса на САЩ. Всички те са от Демократическата партия.

„Остава дълъг път“

В миналото Републиканската партия имаше в редиците си гей конгресмени, но контрастът днес е стряскащ.
Президентът Доналд Тръмп беше подложен на остри критики за политиката си по отношение на транссексуалните, избора си на вицепрезидент и на ултраконсервативни съдии, както и за опитите си да премахне антидискриминационни норми.

Но той беше и първият кандидат на републиканската партия, обещал да защитава правата на ЛГБТ хората, спечелвайки номинацията на своята партия. Той назначи и гей за посланик в Германия – Ричард Гренел.

„Остава още дълъг път“, подчертава Елиът Имсе, отбелязвайки, че макар че ЛГБТ населението на страната е 4,5 на сто, но „ние заемаме само 0,1 на сто от изборните длъжности“.
Хомосексуалността на кандидата да не бъде изобщо тема за дискусии? За Пийт Бутиджидж „това е посоката, в която трябва да се движим. Но знам, че още не сме стигнали до този момент“.

***
Източник: e-vestnik.bg

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.