Горките кандидат-студенти... не им се падна Вазов

Горките кандидат-студенти... не им се падна Вазов
09-04-2019г.
33
Гост-автор

Елисавета Белобрадова, Фейсбук:

Добро утро с новината, че на изпита по български език и литература вместо да си се падне Вапцаров или Талев, взел, че се паднал Сенека.

Това е една изключително смешна история, в която всички - родители и кандидат-студенти, били разочаровани, защото са очаквали български писател, а то... Сенека, брат.

С фразата "Всеки е толкова нещастен, за колкото се мисли".

Виждате ли ключовите думи в тая сентенция сенекова?

Първата е "мисли".

И ся, трябва да се мисли.

Да се разсъждава.

А то това е една скапана система, в която разсъждаването е най-трудното за ученика.

Преди лейди Сенека да излезе игриво на тепиха и да повали клетите ученици, те самите споделили, че ще е добре да се падне Вазов или Елин Пелин, че са по-лесни и дано, да чукнем на дърво, не се падне Дебелянов, че той пък много труден.

И въобще, всяка година откак се помня, всички се надяваме да се падне Вазов и да не се пада Яворов.

В това се заключва мъката кандидатстудентска.

Коя трактовка най-лесно се зазубря.

Но се падна Сенека.

И стигаме до втората ключова дума в тая сентенция - "Нещастен".

Хиляди нещастни кандидат-студенти, които в 2019 година все още не разбират, че изпитите не са за да ги минеш, а за да научиш нещо от тях.

И да рече човек, че те са виновни, не са.

Виновна е скапаната система, която вади безпомощни същества, които цял живот се надяват да им се "падне Вазов".

Неуспели, неграмотни, кофти брак, ниски доходи, лош развод, защото вместо Вазов, животът все ти поднася Сенека, а ти все си се надявал да не стане така.

Не знам защо така се получава, но може би, ако младите хора, така, бяха стимулирани в училище по-отрано да работят, да мислят, да внимават с кого правят секс, да се образоват финансово и законово и да се справят практически със задачите на живота, може би като им се падне ненадейно Сенека, просто ще хванат химикалките (тука сме на химикалки още) и ще напишат туй-онуй за чувството да си нещастен или щастлив.

А, 'дет се вика, май и миналата година пак не се е паднал български автор, но надеждата умира последна (кой го беше казал т'ва) и пусти Вазов, дето го чакаме с празни глави и скръстени ръце.

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.