Актуално
Лидерът на ПЕС препоръча на Иво Христов да покаже по-голяма ангажираност към БСП. Политиците трябва
Станишев: Нинова не е бламирана, БСП доказа, че е демократична партия!

Лентата | 15/04/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

"Стана ясно, че Националният съвет чува гласа на партията. Около 2000 събрания, 300 конференции, партията се произнесе, на първо място беше Елена, а надолу имаше други кандидати".

Това заяви в предаването "Здравей България" по Нова телевизия лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Той подчерта, че с гласуването на Националния съвет вчера БСП ясно е заявила своята европейска принадлежност.

Вчера на инфарктно заседание на Националния съвет на БСП той спечели пето място.

Първоначално лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи листа, в която името на Станишев отсъстваше.

След бурни дебати обаче името на президента на ПЕС беше върнато и подложено на гласуване.

В крайна сметка той получи 95 номинации.

"Още вчера Бойко Борисов заяви, че БСП е антиевропейска партия, но Националният съвет на партията каза, че чува гласа на партията. Така се доказа, че БСП е най-демократичната партия", каза още Сергей Станишев в ефира на Нова.

На въпрос дали това е бламиране на Корнелия Нинова Станишев каза, че това не е бламиране.

"Когато се прави нещо на всяка цена на инат, то среща отпор. Можехме да си спестим това, което си причинихме, никога не е имало такова напрежение в подреждане на листа за Европейски парламент. Знаех какво ще направи ГЕРБ. Още вчера Бойко Борисов каза, че БСП е антиевропейска партия", каза Станишев.

"Не съм имал среща с Нинова и внесената от нея листа показа това. Аз участвам в тази кампания не с амбицията на всяка страна да стана евродепутат. Аз в политически план съм постигнал изключително много. Партията обаче ясно заяви своята европейска привързаност към социалистите. За България има много рискове в този нестабилен и променящ се Европейски съюз". 

"Трябва да се стремим да няма Европа на няколко скорости, за да не бъдем изтласкани в периферията. Европа на нациите означава силните да мачкат слабите – това видяхме в пакета „Макрон“", поде Станишев, но беше спрян от Николаев, който държеше фокусът да бъде относно конфликтите в левицата.

"Първото нещо, което трябва да се стремим е да не допуснем ЕС на две скорости", изтъкна президентът на ПЕС.

"Всеки допуска своите грешки, надявам се да се поучи от тях", коментира Станишев за Нинова.

Той не отговори на директния въпрос подходяща ли е Корнелия Нинова за премиер, като подчерта, че това не е актуално.

И напомни, че преди парламентарните избори през 2017 г. е казал, че при победа лидерът на БСП трябва да оглави правителството.

Станишев обаче напомни и, че след победата на Румен Радев на президентските избори БСП не е спечелила предсрочните парламентарни избори, защото е била възприета твърде агресивна тактика и били "пренавити гайките".

Станишев бе запитан дали е искрена подкрепата за него от страна на водача на листата Елена Йончева.

Той отговори, че "Елена е спонтанен, искрен и честен човек. Тя подкрепи моето предложение на предишния пленум заедно да бъдат гласувани първият и вторият в листата". "Благодарен съм ѝ за подкрепата", заяви Станишев. И подчерта, че "тогава нямаше да си причиним това, което си причинихме вчера".

Елена е спонтанен и честен човек, не смятам, че подкрепата й към мен е била фалшива, отсече президентът на ПЕС. 

Европа на нациите означа силните да огъват и мачкат слабите, припомни лидерът на ПЕС.

На въпрос, ако листата беше без неговото име дали това щеше да наруши позициите му в ПЕС, Станишев отговори, че това би затруднило работата му.

"За мен е важното да бъда там, защото преговорите за следващата Европейска комисия и за следващите политики на ЕС ще се проведат на две платформи - при премиерите в Европейския съвет и в Европейския парламент", разясни Станишев.

И подчерта, че от вчера семейството на европейските социалисти има още един премиер - този на Финландия, след като бяха спечелени парламентарните избори там.

По този начин в навечерието на европейските избори левите може да се окажат с най-много премиери в Европейския съвет.

"Политиците трябва да бъдат по-смирени, хората не се интересуват от вътрешните дрязги, а какво да дадем на хората. Тази листа трябва да работи като един екип за спечелване на доверието на хората", добави Станишев.

"Това е най-малкото несериозно, политиците трябва да са смирени" - така Станишев коментира изказването на Корнелия Нинова, че вече не носи отговорност за представянето на БСП на европейските избори.

"Всеки лидер трябва да носи отговорност. Сигурно е казано под въздействие на емоция, която ще утихне. Ако някой гледа на тази кампания като индулгенция това не е правилно. В личен план съм безкрайно благодарен, на хората, които застанаха зад мен, никога няма да ги предам", каза Станишев.

Той препоръча на Иво Христов да покаже по-голяма ангажираност към БСП като партия.

Станишев призна, че никой не е знаел, че именно началникът на кабинета на президента Румен Радев ще бъде на четвърто място в БСП.

Сергей Станишев предупреди ГЕРБ, че все още е рано да ликуват, БСП отива на тези избори, за да ги спечели.

****
Източник: epicenter.bg Други статии от този авторКоментари