Актуално
Не е спасен Петелът, който е бил на върха на кулата „Стрелата”. В него през 1935 година са открити реликви - миниатюрни останки от Св.Дени и Св. Женевиев (двамата светци-закрилници на града), които са били вкарани в металното тяло на птицата.
Спасена е основната конструкция на горящата "Нотр Дам", спасен е венецът на Христос!

Лентата | 16/04/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

2000 души е имало в катедралата „Нотр Дам”, преди алармата да даде сигнал, че в сградата има пожар, съобщават френските тв канали. Охраната е успяла да изведе всички, без сблъсъци и без нито една жертва. Някои дори не са разбрали за какво става дума.

След това е започнало спешното изваждане на картини, статуи и и реликви, преди пламъците да нахлуят в задната, корабна част на катедралата, изградена от дървесина.

Там, откъдено е тръгнал пожарът, достъп са имали само майсторите, които са ремонтирали именно тази дървена конструкция, известна като „Гората”. Тя е построена  през ХII век, като за целта е била изсечена 200-декарова гора. Всяка греда е направена от отделно дърво. Затова  се нарича „Гората”.

Не е ясно точно какво се е случило, за да пламне огънят и да направи тази контрукция от 12 век пепелище в 21 век.

Призивите на Тръмп да се гаси огъня с вода от самолети били неприложими, защото имало опасност да пламнат съседни сгради. Затова пожарникарите помпали вода от Сена и добре, че реката е наблизо и това в някаква степен спомогнало да се спаси част от сградата, разказват очевидци на ужасяващата гледка.

Спасени са челните две квадратни кули-близнаци.

Спасена е основната конструкция на катедралата.

Спасен е венецът на Христос. Той е бил донесен в „Нотр Дам” през 2014-а за 800-годишнина от рождението и покръстването на крал Луи IХ, който го придобива през 1239 година. Реликвата представлява кръгла корона от клони, поставена в позлатена прозрачна тръба. За първи път се споменава от поклоници в Ерусалим през V  век. Пренесен е в Константинопол през Х век. За последните 100 години реликвата е излагана само два пъти – през 1939 и през 1997 година. Служители на катедралата успяват да приберат реликвата, преди пламъците да достигнат до специалния сейф, в който се пази.

Не е спасен Петелът, който е бил на върха на кулата „Стрелата”. В него през 1935 година са открити реликви - миниатюрни останки от Св.Дени и Св. Женевиев (двамата светци-закрилници на града), които са били вкарани в металното тяло на птицата.

Спасени са съкровищата, които се намират в подземията на катедралата, където огънят не е достигнал.

При срутването на кулата е паднала и основната камбана на катедралата. Звукът на хора от камбани на "Нотр Даме" бе възстановен през 2013 година .

Изгорял е органът, най-големият във Франция, който имаше повече от 8 000 тръби, някои останали още от ХVIII век! С пожара се слага край на огромните усилия, положени по органа в катедралата, засвирил отново през 2013 година по случай 850-годишнина на „Нотр Дам”.

Гледката на изгорелия храм е покъртителна.

Няма го вече символът на Париж.

В този ужасяващ момент, в директно включване един от големите френски съвременни историци Одон Вале, каза следното: “Нека не забравяме, че преди векове църквите са горяли поне по 1-2 пъти на всеки век… и все пак до нас са достигнали величествени сгради. Ще възстановим Нотр Дам, както възстановихме Катедралата в Реймс. Защото това е планетарно място, това не е просто една горяща катедрала. Това е най-посещаваният паметник в Европа, през нея минават по 13 милиона туриста на година. Това е сърцето на нашата история. Ще работим, ще отнеме деситилетия, всички наши майстори и художници ще работят неуморно, ще струва милиарди… но тя ще върне отново своя блясък. В това няма никакво съмнение!”

***
Източник: epicenter.bg 

 Други статии от този авторКоментари