„Репортери без граници“: Журналистиката в България вече е опасно занимание

„Репортери без граници“: Журналистиката в България вече е опасно занимание
20-04-2019г.
19
Гост-автор

Мирослав Иванов, Фейсбук:

ЖДРАААВЕЙТЕ ЕВРОПЕЕЕЙЦИ

Журналистиката в България вече е опасно занимание, а над независимите медии има съдебен тормоз.

Това е оценката за медийната среда в България в редовния доклад на международната неправителствена организация “Репортери без граници”.

„Можеше да се очаква подобрение на свободата на медии през 2018 г., тъй като България пое ротационното председателство на Съвета на Европа през първата половина на годината, но вместо това се случи точно обратното“, се казва в доклада.

Линк: http://bit.do/ePToE

Журналистиката в България вече е опасно занимание, а над независимите медии има съдебен тормоз. Това е оценката за медийната среда в България в редовния доклад на международната неправителствена организация “Репортери без граници”.

„Можеше да се очаква подобрение на свободата на медиите през 2018 г., тъй като България пое ротационното председателство на Съвета на Европа през първата половина на годината, но вместо това се случи точно обратното“, се казва в доклада.

В него се описва убийството на телевизионната журналистка Виктория Маринова. Според “Репортери без граници” властите са направили явен опит да прикрият обстоятелствата около това убийство, което е разколебало вярата в разследването.

„Корупцията и тайните споразумения между медиите, политиците и олигарсите са широко разпространени в България. Най-известното въплъщение на това състояние е Делян Пеевски, който формално притежава два вестника („Телеграф“ и „Монитор“), но притежава и телевизионен канал (Канал 3), новинарски сайтове, както и голям дял от разпространението на печатни медии“, се казва в докалда.

В резултат от всичко това България остава на 111-о място по свобода на медиите. Индексът на страната отстъпва с 0.11 точки и вече е 35.11. Точно толкова има и Етиопия.

За последните 5 години от 2013 г. насам България е загубила 40 позиции. В момента на картата на Европа има само още три страни с червен индекс и това са Русия, Турция и Беларус.

Класирани са общо 180 държави. На първите 3 места са три скандинавски страни – Норвегия, Финландия и Швеция. Последното място е за Туркменистан.

***
Източник: www.transmedia,bg

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.