Актуално
Иран официално прекрати изпълнението на някои ангажименти, поети по силата на споразумението от 2015 г. за ядрената му програма със световните сили, съобщи Ройтерс, като се позова на иранската агенция ИСНА.
Иран се отказва частично от ядреното споразумение

Лентата | 15/05/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Иран официално прекрати изпълнението на някои ангажименти, поети по силата на споразумението от 2015 г. за ядрената му програма със световните сили, съобщи Ройтерс, като се позова на иранската агенция ИСНА.

Решението за прекратяване на част от задълженията на страната по споразумението със световните сили, е било прието от Висшия съвет за национална сигурност на Иран, съобщава агенцията, като цитира представител на иранската Агенция за атомна енергия.

Според същият източник Иран може да поднови действията си по обогатяване на уран и да прекрати модернизацията на реактора с тежка вода в Арак, ако участниците в споразумението не изпълнят до 60 дни неговите изисквания, педаде БТА.

Миналата седмица Иран уведоми Великобритания, Германия, Китай, Русия и Франция за решението си да спре изпълнението на част от ангажиментите по ядрената сделка, година след като Съединените щати се оттеглиха едностранно от нея и възобновиха санкциите срещу Ислямската република, напомня Ройтерс.

Русия съжалява за продължаващата ескалация на напрежението около иранското ядрено споразумение и смята, че тя е резултат от действията на САЩ, каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Говорейки пред журналисти за решението на Иран да прекрати изпълнението на част от своите задължения по споразумението, Песков заяви: "Ние ясно разбираме, че Иран взима тези решения не по своя инициатива, а отговаря на натиск, който като цяло противоречи на духа и буквата на споразумението. Именно подобни действия на САЩ провокираха Иран. Тук, за съжаление, общото безпокойство се запазва".

Той отбеляза, че на вчерашната си среща с руския президент Владимир Путин в Сочи държавният секретар на САЩ Майк Помпейо не е дал никакви уверения по този въпрос.

Песков припомни, цитиран от Ройтерс, изразеното от Путин мнение, че линията, възприета от САЩ спрямо Иран, само ще доведе до там, "едната страна да бъде притисната в ъгъла".

Този подход "никога не дава резултати. Напротив процесът на уреждане (на такива конфликти) се блокира", предупреди говорителят на Путин.

***
Източник: glasove.com Други статии от този авторКоментари