Приказка в читанка за 3 клас предизвика остри реакции в социалните мрежи

Приказка в читанка за 3 клас предизвика остри реакции в социалните мрежи
16-05-2019г.
203
Лентата

Приказката "Новият закон", която е поместена на страниците на читанка за трети клас на издателство „Анубис“ предизвика остри реакции в социалните мрежи.

В нея се разказва за създаване на нов закон за защита на децата, както и за тайна полиция, която да следи за прилагането му.

Автор на приказката е покойната австрийска писателка Кристине Ньостлингер, която беше едно от най-влиятелните имена в детско-юношеската литература в немскоезичния свят.

Австрийската писателка Кристине Ньостлингер, автор на приказката "Новият закон"

Неин роман е преведен на български още през 1981 – „Долу краставичния цар“.

Ньостлингер почина миналата година на 81-годишна възраст от рак на белите дробове.

В приказката "Новият закон" се разказва за владетел, който решил да зарадва с подаръци децата в кралството, но тъй като нямало достатъчно средства в хазната, той се затъжил и изпаднал в безизходица.

Тогава на помощ дошъл синът му, който го посъветвал да подари на децата нещо безплатно – а именно, нов закон.

Целта на закона е да забрани на възрастните да бият и тормозят децата, да им се подиграват и да ги оставят сами, както и „да ги ръчкат за щяло и нещяло“ и „да не ги вземат насериозно“.

Кралят приел предложението на сина си и въвел закона, но децата му казали, че законът е „пълен боклук“, защото никой не го спазвал.

Тогава синът отново подшушнал на баща си правилното решение – да въведе тайна полиция, която да следи под прикритие дали се спазва закона.

„Полицията в защита на детето“, както е наречена в приказката, успяла да накара възрастните да спазват закона и впоследствие те започнали да се държат добре с децата от само себе си, без да има нужда от външна принуда.

Читанката е одобрена от Министерството на образованието за учебната 2018-2019 година.

Авторите на учебника са Теодора Власева, Стойка Здравкова, Юлия Спиридонова и Велка Славова.

Всички те са участвали в изготвянето и на други учебници и помагала по български език и литература за предучилищна и начална училищна подготовка.

Теодора Власева е главен асистент в катедра „Начална училищна педагогика“ в Пловдивския университет. Автор е на редица научни публикации, голяма част от които са в специализирани педагогически списания - "Начално образование", "Педагогика", "Образование", "Начално училище".

Професор д-р Стойка Здравкова е преподавател в Софийския университет по Методика на обучението по български език и литература в началните класове.

Юлия Спиридонова е сценарист и писател на свободна практика. Три поредни години е номинирана за най-голямата световна награда за детска литература „Астрид Линдгрен“ (2016 г., 2017 г. и 2018 г.) 

Велка Славова е старши учител в начален етап на основното образование с 22-годишен професионален опит.

**

Снимките на корицата на читанката и страницата с приказката са взети от социалните мрежи.

Lentata.com закупи онлайн изданието и очаква да го получи всеки момент.

Правим опити да се свържем и с авторите на учебника за коментар.

Очаквайте подробности!

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.