Актуално
Сръбският "Телеграф" съобщава новината със заглавие: "Удар по СПЦ от Истанбул: Вселенският патриарх отвори въпроса за т. нар. Македонска църква".
Вселенската патриаршия ще разгледа искането за независима македонска църква

Лентата | 16/05/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Сръбската православна църква ще поднови диалога с Македонската православна църква - Охридска архиепископия (МПЦ-ОА), след като Вселенската патриаршия реши да разгледа на дневен ред искането на "църквата на Северна Македония" за автокефалия.

Това съобщават сръбски и македонски медии.

Според в. "Нова Македония", който цитира сайта на Вселенската патриаршия, в съобщение след заседание между 9 и 11 май в Истанбул се казва, че на заседанието се е говорело и за искането на църквата, "която в момента, както стоят нещата, е в разкол".

На сайта на патриаршията съобщението е на гръцки език.

Ако в текста не се споменават подробности от разговора, според анализатори поставянето на въпроса на дневен ред означава влизане в процедура, твърди "Нова Македония".

Електронното издание МКД припомня, че през януари 2019 г.

Вселенският патриарх Вартомолей предаде на украинския митрополит Епифаний томос за автокефалността на известната вече като Православна църква на Украйна, получила независимост от руската.

Неназовани анализатори смятат, че в случая на МПЦ-ОА може да се приложи "украинската рецепта".

"Удар по сръбската църква"

Миналата година непризнатата от Сръбската православна църква МПЦ-ОА официално поиска от Вселенската патриаршия признаване.

Тя се обърна за съдействие и към българската, която бе призована от СПЦ, Руската православна църква и Църквата на Гърция да не се меси във вътрешните работи на духовенството в Белград.

Тогава Вселенският патриарх каза, че БПЦ греши в подкрепата си за македонската.

Сръбският "Телеграф" съобщава новината със заглавие: "Удар по СПЦ от Истанбул: Вселенският патриарх отвори въпроса за т. нар. Македонска църква".

Същевременно сръбската агенция "Танюг", като цитира в. "Политика", пише, че Светият архиерейски събор на СПЦ е взел решение "да поднови преговорите за решаване на статута на МПЦ".

Новината не е достъпна в онлайн изданието на вестника към 13:50 ч. българско време.

Цитирани са източници от ръководството на СПЦ.

Църквата проведе заседание преди дни, в което се е включил и президентът Александър Вучич.

Македонски медии цитират пълната версия на новината в "Танюг", според която причината СПЦ да не иска диалог с МПЦ-ОА е била само в решението архиепископ Йован Вранишковски да бъде осъден на затвор след създаването от Сърбия на Православна охридска архиепископия.

Тази стъпка следва отказа на духовенството в Северна Македония да откликне на призивите на сръбския патриарх за единство.

Вранишковски обаче е на свобода от 2015 г. (след като е осъждан няколко пъти за самоуправство, насаждане на етническа омраза, присвояване на църковни пари и др.) и това предполага, че диалогът може да продължи.

***
Източник: www.dnevnik.bg Други статии от този авторКоментари