Актуално
Жители на 5 села искат кипърецът да остане на свобода - осигурявал им прехраната
Съдебната зала притихна от разказа на фермера за терора и грабежите на циганите!

Лентата | 16/05/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

"Ако исках да убия, щях да нося оръжие. Дори телефон не носех, само фенер. Когато видях тримата, се уплаших, тъй като са роми и бяха с ножове. Исках да се кача в колата, за да ги видя кои са. Те ме обират редовно, загубих хиляди, повече от 150 крави са ми крали. Обадих се за помощ от полицията и те ми казаха кои са тези лица. Аз как да ги позная? Преди 4 години ми изгориха къщата, загубих хиляди. Получавам субсидии, но заради кражбите не ми остават пари и за кафе", обясни днес в съдебната зала 60-годишният бизнесмен от Кипър Димитракис Пирилис, който е обвинен за убийството на Петър Гаджанов, съобщава Trafficnews.bg.

"Искам на свобода", това каза Димитракис, възползвайки се от правото си на последна дума.

Прокурорът Владимир Вълев поиска най-тежка мярка за неотклонение "задържане под стража".

Като мотиви изтъкна факта, че според всичките протоколи общо 6 на брой, огледи на мястото и на трупа, както и от свидетелските показания на 7 лица, се сочи, че именно Димитракис е автор на деянието.

Защитникът на бизнесмена адвокат Давчев обаче контрира тезата, като определи показанията на свидетели като лъжливи.

Той посочи, че половината от разпитаните лица са именно крадците, нахлули в имота на Димитракис.

По неговите думи те са дали коренно различни данни за това какво се е случило.

"Заявили са, че са влезли, за да косят люцерна, но при огледа са намерени въжета, с който са били връзвани кравите. Намерена е и каруцата за теглене. Клиентът ми разказа, че е видял крадците и тръгнал след тях. Стигнал до кравите първо, а след това продължил след апашите. Блъснал мъжа, който паднал пред колата, а след това минал през него. Той дори не е разбрал какво блъска. Продължил напред, но когато не намерил другите лица се върнал и намерил трупа. После се прибирал и викнал линейка и полиция. Напълно е съдействал. Автотехническата експертиза сочи, че клиентът ми е карал с 20 км/час. Няма данни да е минавал втори или трети път върху трупа", заяви Давчев.

Адвокатите на Димитракис Пирилис Съби Узунов и Константин Давчев допълниха, че мъжът не е видял крадеца Петър Гаджанов, тъй като люцерната е била висока и е било много тъмно, предвид че действието се е развивало в полунощ.

Не е имал намерения да убива когото и да е, категорично посочиха те.

Узунов риторично попита дали, ако едно лице иска да умъртви друго, ще действа така и дали изобщо ще съдейства на разследващите.

"Видял е как му разбиват оградата, бутат заграждението и крадат 5 крави. Той е искал да си върне добитъка, а не да убива", заяви Узунов.

Прокуратурата контрира с твърдението, че е трябвало веднага да се обади в полицията, но адвокатите заявиха, че по това време той е нямал телефон в себе си, веднага се е прибрал вкъщи, звъннал е и дори е отишъл до центъра на селото, който се намира на 5 километра, за да посрещне униформените и медиците.

“Ако искаше да се укрие, щеше да избяга, а не да помага на службите", заяви пред магистратите Узунов и каза, че Пирилис не е разбрал какво е ударил - престъплението не е умишлено.

Адвокат Давчев, цитиран от "Марица", добави, че крадците са рецидивисти и имат интерес да лъжат.

Единият от тях дори заявил пред разследващите, че първо той е бил блъснат от фермера, което не било така.

Ромите разказали, че джипът се движил със 70 км/ч., а експертизата показала 20 км/ч.

За това престъпление се предвижда затвор до 20 години, което го класифицира като тежко по смисъла на закона.

Прокурор Вълев посочи, че има реална опасност кипърецът да се укрие, тъй като в края на месец април е изтекла картата му за временно пребиваване в България.

Димитракис обаче се защити и каза, че е подал документи за нова отдавна, но процедурата е тромава и не зависи от него кога ще бъде финализирана.

Жители на 5 села в района са декларирали подкрепата си към кипъреца.

В съдебната зала днес е представена подписка, в която се настоява кипърецът да остане на свобода, тъй като осигурява препитанието на хората, живеещи в близост до фермата.

В полза на доброто име, с което се ползва мъжът, бе представена и грамота с благодарности от жителите на Гранит.

Държавното обвинение обаче не направи крачка назад, а заяви подробност, която към момента на бе извеждана.

Димитракис е съден преди 13 години за престъпление против личността, но е реабилитиран.

Като утежняващи вината обстоятелства по настоящия казус прокурор Вълев допълни, че кипърецът е блъснал и още един от ромите, които влезли да крадат.

Този довод обаче стъпва само на показанията на същото лице, което свидетелствало, че дори на следващия ден е посетило болница.

***
Източник: blitz.bg Други статии от този авторКоментари