Актуално
Лентата припомня тази новина от 2012 година: **** Лиляна Павлова ще направи първа копка на Южен поток от името на България
Колекция “ПЪРВИ КОПКИ”

Лентата | 22/05/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Лентата припомня тази новина от 2012 година:
 
****
 
Лиляна Павлова ще направи първа копка на Южен поток от името на България
 
Министър Павлова ще бъде представителят на България и на българското правителство в руския град Анапа, където ще присъства и президентът на Руската Федерация Владимир Путин
 
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще направи първа копка на "Южен поток" в присъствието на Владимир Путин, съобщиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).
 
Тя ще бъде представителят на България и на българското правителство в руския град Анапа, където ще присъства и президентът на Руската Федерация Владимир Путин.
 
БГНЕС припомня, че на 15 ноември тази година България подписа окончателно инвестиционното решение за строителството на газопровода "Южен поток", който ще минава през нашата страна. Подписите си под договора сложиха премиерът Бойко Борисов и председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер.
 
"Преговорите бяха тежки. Затова ние сме постигнали цена, която е малко по-висока от тази на Германия, на държавите, които не влагат милиарди евро в разработка на газово находище в Русия. Ако и ние извадим няколко милиарда, то няма да плащаме такава цена, заяви тогава министър-председателят Бойко Борисов. Според предварителните разчети проектът у нас ще струва над 3 млрд. евро.
 
От своя страна икономическият министър Делян Добрев заяви, че дължината на трасето на "Южен поток" е 540 км с 59 км отклонение. "Общо над 900 км са тръбопроводите. Имаме три компресорни станции с приемна станция на брега на Черно море. Входната точка е южно от Варна, северната точка е при границата със Сърбия. След старта на експлоатацията на газопровода, няма да сме зависими от други държави, през които минава газът, той ще постъпва от Русия направо в България", каза Добрев.
 
"Южен поток" (South Stream) е проект за транснационален газопровод, който се разработва с цел диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ за европейските потребители и предвижда транспортирането на синьо гориво по дъното на Черно море за страните от Южна и Централна Европа. Предвижда се, че газопроводът ще се състои от четири тръби всяка с капацитет от 15,57 милиарда куб.м. Първата тръба ще заработи през декември 2015, а газопроводът ще заработи с пълна мощност (63 милиарда куб.м. газ) през 2018-2019 г. 
 
Приблизителната цена на "Южен поток" е 16 милиарда евро. За изграждането на европейската сухопътна част на проекта Русия подписа междуправителствени договори с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Австрия и Хърватия, припомня „Дарик“.

***
Източник: publics.bg
  Други статии от този авторКоментари