Що е то нарцисизъм?

Що е то нарцисизъм?
23-05-2019г.
225
Гост-автор

Д-р Цветеслава Гълъбова, Фейсбук:

Едно разяснение за гледалите тази сутрин телевизия

Нарцисизмът е разстройство на личността, в което индивидът е погълнат от собствените си власт, престиж и суетност.

Разстройството е кръстено на митологичен гръцки герой, наречен Нарцис, който се влюбил в собственото си отражение в едно езеро, след което любовта му го погубила.

За съжаление митът е релевантен на съдбата, която грози личното щастие на страдащите.

Като такъв, индивидът с нарцистично личностово разстройство, често фантазира за собствената си слава, интелигентност, умения, успех и красота, както и за това как ги демонстрира пред останалите.

Често заявява вярата си в своята уникална неповторимост и желанието да има отношения единствено с хора, уникални и неповторими като него самия, по възможност с висока обществена позиция и да са част от социално издигната прослойка.

Арогантността, егоизмът и липсата на емпатия характеризират с изискване на постоянно възхищение и внимание, за да се предотврати неконтролируемата му ярост.

Въпреки че се представя с повишено чувство за стойност, човекът с нарцистично личностово разстройство трудно понася критика.

За сметка на това много често се оказва готов да лепи неприятни етикети и да критикува останалите.

Подобно раздаване на критики, обсъждане, осъдителни реплики и „злобно поведение” цели утвърждаване на самооценката.

Представете си го така — подсъзнателно лицето знае, че не блести с нищо съществено, но ако "окаля" всички наоколо, ще е единственият чист, следователно най-добър.

На фона на всичко това, нарцисистите не са готови да приемат критика, дори тя да е градивна, защото колкото и да демонстрират усещането си за превъзходство, те всъщност не са така сигурни, както се представят.

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.