Запознайте се със Сарко - капсулата, в която умираш по своя воля с натискане на бутон

Запознайте се със Сарко - капсулата, в която умираш по своя воля с натискане на бутон
23-05-2019г.
105
Лентата

Защитникът на правото на евтаназия, австралиецът Филип Ницке, създаде машина, произведена от 3-D принтер, която позволява на хората да влязат в нея и да причинят собствената си смърт.

Машината се казва Сарко и представлява капсула с вид на ковчег с прозрачни панели.

Поставена е върху наклонена платформа.

При натискане на бутон от вътрешната част на машината, тя се изпълва с течен азот, който лесно може да се закупи, защото не е регулирана субстанция.

Това понижава нивата на кислорода в капсулата, което кара човека вътре да се почувства „леко замаян“ преди да изгуби съзнание и да умре.

Потребителите преминават през тестове за интелигентност

Въпреки че хората, които ще използват капсулата, трябва да преминат през тестове, които да определят умствените им възможности да използват машината, не е ясно какво точно представляват тези тестове.

Ницке казва, че целта на машината е да „даде на здравомислещи възрастни опцията за мирна, изборна и законна смърт в елегантна и стилна среда“.

Машината е преносима, което означава, че може да бъде преместена до желаното от потребителя място.

„Може да я закараш, където искаш – в Алпите, край езерата... Когато си готов, си вземаш сбогом, използваш кода, за да влезеш, сваляш капака и умираш след няколко минути. Това е много спокойна смърт“, обяснява той.

Самата капсула е биоразградима и може да се откачи от платформата, за да се използва като ковчег при погребение или кремация.

„Не казвам, че Сарко е подходяща за всеки, но доста хора я приемат“, казва Ницке.

„Това е най-важният ден в живота ти, денят, в който умираш. Не трябва да се крие, трябва да е красиво и да се говори за него.“

Сарко беше представена на изложение на Венецианското биенале по-рано този месец.

***
Източник: dezeen.com

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.