Десетки лидери и еврокомисари (без Габриел) призоваха жена да оглави ЕС

Десетки лидери и еврокомисари (без Габриел) призоваха жена да оглави ЕС
24-05-2019г.
48
Лентата

Десетки европейски лидери, много еврокомисари и водещите кандидати да наследят тази есен Жан-Клод Юнкер, призоваха в открито писмо за изравняване броя на мъжете и жените на ръководни позиции в Европейския съюз.

Без да заявяват директно, те на практика предлагат на единия от постовете - на председател на Европейската комисия или на председател на Европейския съвет, да бъде жена.

Сред подписалите призива са 6 от осемте жени в Европейската комисия, но сред тях не са комисарите Мария Габриел и Корина Крецу от Румъния.

"Дневник" потърси контакт с Института "Жак Делор", който разпространи писмото, както и с организаторите от инициативата BalancedEurope ("Балансирана Европа") с въпроси как са били поканени присъединилите се и дали сред тях е била Мария Габриел.

До редакционното приключване на статията нямаше отговор.

Никога досега еврокомисията не е била ръководена от жена и претендентите на Европейската народна партия и на Партията на европейските социалисти са мъже - Манфред Вебер и Франс Тимерманс.

В момента в комисията само един от шестимата зам.-председатели е жена.

Новият състав на Европейския парламент, който ще бъде определен след края на изборите в неделя, ще одобри предложения с мнозинство от 28-те страни кандидат за председател на Европейската комисия.

След това трябва всяка страна в консултации с председателя да предложи свой еврокомисар.

Комисии в европарламента, съответстващи на ресора, изслушват и одобряват или отхвърлят кандидатурата.

Всичко това би трябвало да приключи до края на октомври и новата Европейска комисия да заработи от ноември.

Но началото на този процес ще бъде поставен във вторник, 28 май, когато лидерите се събират на първия работен обяд и извънредна среща, след като са ясни резултатите от изборите.

След предишните избори през 2014 г. Юнкер бе предложен на евродепутатите като водещ кандидат (Spitzenkandidat) на Европейската народна партия, събрала най-много гласове.

Но сега ЕНП има проблем, тъй като нейният кандидат Манфред Вебер никога не е заемал правителствен пост (за разлика от дългогодишния премиерски и министерски опит на Юнкер) и не са малко лидерите, съмняващи се в качествата му за поста, припомня "Гардиън".

Изданието посочва френския президент Еманюел Макрон като един от хората, които открито критикуват през последните дни системата на водещите кандидати.

"Според мен опитът на най-високо ниво - в правителство или в Европейската комисия - безспорно е важен критерий. Говорим за по-дълъг или кратък опит, защото бих искал всички поколения да бъдат представени", заяви той.

През последните седмици зачестиха публикации във влиятелни медии, посочващи имена, обсъждани извън кандидатите на парламентарните групи в ЕП, сред които Кристалина Георгиева, бивш зам.-председател на еврокомисията, отговаряла за бюджета за стотици милиарди евро.

В момента тя е главен изпълнителен директор на Световната банка във Вашингтон и след публикация на "Блумбърг", че името ѝ е обсъждано на среща на върха в Румъния тя не е опровергала или подвърдила нищо.

Друго име от нейния ранг е Кристин Лагард, управляващ директор на Международния валутен фонд, за която се заговори, че може да наследи Доналд Туск като председател на Европейския съвет.

Напоследък се говори и за Далия Грибаускайте, която до неотдавна бе президент на Литва, но нямаше право на още един мандат.

"Искаме ръководство на Европейския съюз, което отразява Европа. Цяла Европа. Жените също", се казва в призива.

В текста се припомня, че в листите на кандидатите има мъже и жени и се изразява надежда, че европейците ще гласуват така, че евродепутатите ще бъдат поравно мъже и жени.

"Равенството в представителството е в интерес на всички. Това не е въпрос за правата на жените. И въпреки това някои продължават да се държат така, сякаш жените са малцинство. Жените не са малцинство. Жените и мъжете трябва да бъдат еднакво представени и когато става дума за ръководството на Европа. Така че помогнете ни за равенство и сред новите лидери на Европа. Време е да имаме балансирана по полов признак Европейска комисия. Един и същ брой жени и мъже еврокомисари. Един и същ брой жени и мъже в екипа на председателя и сред заместниците му. Също така и толкова жени, колкото и мъже в ръководството на европейските институции. Време е да се случи сега."

Писмото е подписано от общо 70 души, сред които са 13 действащи еврокомисари, от бившия председател на комисията Романо Проди, от водещи кандидати на ЕНП, ПЕС, Зелените, европейската левица, двама бивши президенти - на Финландия и Ирландия, депутати в европейския и национални парламенти, водещи имена в евролистите на своите държави.

***
Източник: www.dnevnik.bg

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.