САЩ пращат още 1500 военни в Близкия изток. Иран: Можем да потопим американските военни кораби с тайни оръжия

САЩ пращат още 1500 военни в Близкия изток. Иран: Можем да потопим американските военни кораби с тайни оръжия
25-05-2019г.
46
Лентата

Съединените щати обявиха в петък разполагането на допълнителни 1500 войници в Близкия изток, заради "постоянните заплахи" срещу американските сили, идващи от "най-високото ниво" на иранското правителство.

Това съобщи президентът Доналд Тръмп преди да замине на посещение в Япония, предаде АФП.

Белият дом съобщи също, че ще продаде оръжие на Саудитска Арабия и на други страни, за да бъде възпиран Иран.

Иран може да потопи американските военни кораби в Персийския залив с ракети и тайни оръжия, заяви междувременно иранският генерал Мортеза Корбани, цитиран от Ройтерс.

"Америка изпраща два военни кораба в региона. Ако те извършат и най-малката глупост, ще ги изпратим на дъното на морето заедно с техните екипажи и самолети, като използваме две ракети или две нови тайни оръжия", заяви Корбани.

Правителството на американския президент Доналд Тръмп реши да засили американското военно присъствие в Близкия изток заради опасения от потенциална иранска атака.

Американското правителство прибягна до рядко използвано извънредно право, за да заобиколи Конгреса и да прокара 22 сделки за продажба на оръжие на Саудитска Арабия, Обединените Арабски емирства и Йордания на общата сума от 8,1 млрд. долара.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо уведоми Конгреса, че решението да се използва "вратичка" в Закона за контрола върху оръжейния износ, е взето за "възпиране на иранската агресия" и за да се укрепят способностите за самоотбрана на партньорите на САЩ, за да не се влоши ситуацията в Залива и в Близкия изток.

Помпео увери, че администрацията смята само веднъж да използва това извънредно право.

(БТА)

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.