Корнелия Нинова излиза на пряк избор за председател на БСП и връща партията в парламента

Корнелия Нинова излиза на пряк избор за председател на БСП и връща партията в парламента
27-05-2019г.
15
Гост-автор

Корнелия Нинова поема отговорност за второто място на изборите за европейски парламент и дава възможност на партийния актив да реши бъдещето й като председател на БСП.

Това стана ясно преди минути на първата пресконференция след вчерашния вот.

Корнелия Нинова заяви, че ще внесе няколко предложения на насрочения за утре Национален съвет.

Освен избор на нов председател, сред тях ще бъде и връщане на БСП в Народното събрание, придружено от внасяне на промени в закона за КПКОНПИ, за избор на нов европейски прокурор и правомощията за избор на главен прокурор.

Председателят на българските социалисти обясни, че ще продължи да изпълнява правомощията си до началото на вътрешната кампания за решаващото гласуване, което според предложението й за първи път ще бъде пряко.

"Пряк избор по подобие на президентския. За пръв път ще гласуват всички членове. Ще се явя на избор пред цялата партия заедно с всички други кандидати. Ако Националният съвет одобри предложението, ще изготвим правила за избора, начин на правене на кампанията на кандидатите за председател, срок и време. Вярвам, че до месец-два ще приключим с процедурата", заяви Корнелия Нинова.

Според нея отговорността за изборната загуба трябва да бъде солидарна за всички.

Затова в предложенията й до Националния съвет фигурира и иницииране на процедури за анализ и оценка на работата по общини и областни съвети, както и възможност за избор на нови председатели по места.

Наред с готовността за понасяне на отговорност, Корнелия Нинова изтъкна и някои положителни изводи от изборите.

"Само ние увеличаваме гласовете си спрямо предишните евроизбори. Това не се наблюдава при нито една друга партия. Само ние увеличаваме и броя на депутатите си", подчерта Нинова.

На журналистическо настояване да коментира очакванията за висок преференциален резултат за президента на ПЕС Сергей Станишев, който не беше желан от нея в червената евролиста, тя отвърна лаконично, че БСП е една от политическите сили с най-висок преференциален вот и това доказва демократичния дух в партията.

Корнелия Нинова изрази и разочарование от ниската избирателна активност.

Според нея сметката, че всички политически сили в Народното събрание представят не повече от 2 млн. българи, означава ниска легитимност и "урок за всички партии защо не ни харесват".

Нинова изтъкна и това, че ниска избирателна активност увеличава значението на корпоративния и купения вот.

****
Източник: dnes.dir.bg

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.