ДЪРЖАВАТА, КОЯТО МРАЗИ СЕМЕЙСТВОТО

ДЪРЖАВАТА, КОЯТО МРАЗИ СЕМЕЙСТВОТО
28-05-2019г.
359
Ева Истаткова

Това на снимката са Надето и бай Ангел, нейният мъж. Двамата имат 6 деца, живеят в село Септемврийци и се обичат в бедност повече от 15 години.

Надето и Ангел са цигани. Ама цигани, които се опитват да живеят някак по правилата – гледат си с любов децата, работят, колкото могат – Надето бере бъз и събира охлюви, бай Ангел (преди да се разболее) работеше всичко, каквото се намери из селото, плащат сметки, та даже и къща се опитват да доплатят, за да си е техен домът.

Като повечето бедни българи – мъчат се. Спазват законите на държавата България, не вредят никому, не крадат, не са престъпници, живеят кротко и патриархално.

И екипът на Карбовски реши да ги ожени. Помогнахме им да станат „законни“ пред държавата и света, да бъдат истинско българско семейство.

Филмът за сватбата им можете да  видите тук:

 

Обаче, нашите наивни романтични сметки не включваха, че у нас държавата не е майка, а зла мащеха като от приказка на Братя Грим. И вместо да пази българското семейство, да поощрява хората, които искат да са законни и да гледат шестте си български деца в семейство с брак, тя ги наказа.

Те се ожениха и загубиха. Загубиха парите, с които живееха и без това по гаврошовски бедно.
Оказа се, че понеже Надето е вече „омъжена жена“ – рязко й намаляват детските помощи. Оказа се още, че понеже бай Ангел взимал инвалидна песния от цели 100 лв (!!!), семейният им доход станал твърде висок според ДЪРЖАВАТА. И хоп – окастрили им финансовите помощи, с които милите живееха на леща и картофи. И хляб.

И понеже у нас никоя беда не идва сама, след като държавата драстично намали парите на вече законното семейство на Надето и Ангел – те останаха без пари за живот и за къща.

Двамата (бай Ангел междувременно се разболя) вече не могат да си изплащат вноските за къщата, в която живеят, щото в момента разчитат основно на 100-левовата инвалидна пенсия на Ангел... За тях и шестте им деца...

Следващият етап е, че те ще останат на улицата.
Един болен, една многодетна майка и 6 българчета, едното още бебе. Без възможност за храна и покрив.

И това се случва с любезното съдействие на държавата България, която иначе тия дни се тресе от вълнения относно Истанбулска конвенция, Стратегия за детето и куп още бюрократски глупости, които внушават, че на държавата и нейните зли институции им пука за живота на българските семейства и деца.

Ако им пукаше – Надето и Ангел нямаше да са ощетени, че са се оженили, а подкрепени, че пазят българската тардиция и раждат деца на България.

Шестте им деца нямаше да са на прага на уличния живот, а обгрижени и подкрепени от социални, министерства, политици.

Една любов нямаше да загние в страх от сметки, нищета и неясно бъдеще.

Ако имаше нормална държава.

Обаче такава няма.

Живеем на място, в което проектът на Карбовски – СВАТБИ трябва да се преобразува в РАЗВОД. Или разпад. Както ви се харесва.
Край.

 P.S.

И понеже държава няма, но все още хора има – който иска да помогне на Надето и Ангел, и 6-те им деца, раснещи в любов и бедност, може да го направи на адреса на кметството на село Септемврийци (кмет г-н Емил Крумов):

Село Септемвриийци, община Вълчедръм, област Монтана / ул. Свобода 101 за Надя Миткова Владимирова-Костадинова и Ангел Благоев Костадинов/.

***
Фотограф: Чавдар Жиров

 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.