Санкциите за къщите за гости остават за сметка на данъкоплатците

Санкциите за къщите за гости остават за сметка на данъкоплатците
29-05-2019г.
15
Гост-автор

Санкции за милиони за нарушенията с къщите за гости, както и с други нарушения по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., утвърдена от Изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“, окончателно е обявена за нищожна.

Сега всички установени нарушители ще имат една година да поискат парите от държавата.

Това ще могат да направят дори и тези, чиито глоби са потвърдени окончателно от съда.

В петчленния състав на ВАС, взел окончателното решение, влиза и председателят му Георги Чолаков.

От съда обявиха, че петчленката се е съгласила изцяло с мотивите на тричленния състав, „че са допуснати нарушения при издаването на методиката и поради това тя е нищожна“.

От съда допълват, че според Административнопроцесуалия кодекс „нормативните административни актове се издават от изрично овластени от Конституцията или от закони органи и компетентността не може да бъде прехвърлена.

Изпълнителният директор на фонд „Земеделие“ не е овластен нито от Конституцията, нито от друг орган да издава нормативни административни актове.

Липсата на компетентност винаги води до нищожност на издадения акт.

Установено е също, че нормативният акт не е публикуван в Държавен вестник, което само по себе си е тежко нарушение и води до неговата нищожност“.

Румен Порожанов, който подаде оставка като земеделски министър покрай скандала с къщите за гости, беше изпълнителен директор на ДЗФ от март 2011 до август 2013 г. и от 27 ноември 2014 г. до февруари 2017 г., след което стана министър на земеделието в третия кабинет на Бойко Борисов.

От публично известната информация, ЕС е наложил санкции на България за 11 милиона евро, а фонд „Земеделие“ е санкционирал нарушителите с други 10 милиона лева, които сега са под въпрос, пише „Медиапул“.

***
Източник: segabg.com

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.