ИВАН ВАЗОВ ОСЪЖДА КУЧЕ НА СМЪРТ

ИВАН ВАЗОВ ОСЪЖДА КУЧЕ НА СМЪРТ
08-06-2019г.
75
Лентата

Липсата на подготвени юристи след Освобождението на България през 1878 г., принуждава новата държава да приема за адвокати, съдии и прокурори хора без юридическо образование, които обаче могат да четат и пишат.

Така през 1879-1880 г. бъдещият патриарх на българската литература Иван Вазов се озовава в позицията на председател на Берковския окръжен съд.

Най-известен случай в съдебната му практика ще остане смъртната присъда, която магистратът Вазов подписва на 12 април 1880 г.

С нея той осъжда куче на смърт.

На 1 април 1880 г. кучето на Михал Първанов, не на шега убива 7 ярета и 8 агнета.

Други 4 умират в последствие от раните си.

По случая е образуваното углавно дело № 123/1880 г.

"Кучето на Михал Първанов да се убие съгласно с духа на чл. 170 от Отоманский наказателен законник и овчарят Георги пчелинджията от с. Слатина да плати възнаграждение на Еленко Атанасов 180 гроша", постановява съдия Вазoв

Присъдата е по Османския наказателен кодекс, тъй като новата държава все още нямала свои закони и прилагала заварените от времето на Османското владичество.

Чл. 170 гласи „Когато законно се докаже, че някой предумишлено е убил човек, осъжда се по закона на смърт“.

Тъй като норма за животно-убиец липсва, съдия Иван Вазов решил да приложи закона по аналогия и осъдил кучето на смърт.

През 1896 г. Алеко Константинов открива делото и го популяризира чрез своя пародиен анализ:

„Жално е, че това гениално творение умълчава някой подробности... Как е била връчена призовката на кучето, защо не са разпитани в качеството на свидетели потърпевшите ярета, които са останали живи. Може би щеше да се установи, че кучето не е действало предумишлено, сиреч с предварително изработен план, а под влиянието на раздразнение и в такъв случай нямаше да се накаже, съгласно духа на чл. 170, а щеше да бъде осъдено на 15-годишен затвор в окови, с лишение от граждански и политически права, от право да заема държавни и обществени служби да носи знакове на отличия."

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.