Каракачанов: Комисията за общата ни история с Македония не работи

Каракачанов: Комисията за общата ни история с Македония не работи
09-06-2019г.
25
Лентата

Спорове за произхода на Гоце Делчев разбуниха духовете във ВМРО. От организацията излязоха с отворено писмо до медиите, с което критикуват Междуведомствената комисия за общата история с Македония.

Ако това продължава – преговорите са безсмислени. Смесената комисия по историческите въпроси зацикли върху живота и делото на Гоце Делчев. Три дни скопската страна отказва да признае очевидния, документиран и признат от самия Гоце факт, че войводата е българин по народност. Македонската страна признава, че Делчев е роден в екзархийско населено място – Кукуш, че е бил екзархийски учител, но забравят чия е Екзархията. Забравят също и скръбното изказване на Гоце от писмото му до Никола Малешевски: „... когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест“., пишат още в писмото на патриотите. 

По думите на ВМРО, има хора в Скопие, които търсят разделение, докато у нас се търси сътрудничество и обща полза. 

"Еелитът в Скопие тупа топката и се опитва да ни замазва очите, за да си прокара политиката за НАТО и ЕС. Поредното безобразие на скопските политици пролича достатъчно ясно в предложението им в смесената комисия. Според това предложение Делчев е деец на македонското освободително дело, който бил почитан и от народа на България. На няколко места се споменава как Делчев е символ на Македония, но системно се пропуска, например, че Организацията работи и в Одринско и това се споменава само пътьом", отбелязват патриотите.

По думите им в Македония се предлага да се чества датата 7 октомври. Тогава костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие.

"За мен подобно предложение е откровена подигравка, която всъщност минира процеса на подобряване на отношенията между двете страни. Досега процесът на разведряване със Скопие се дължи най-вече на великодушието на София и на ангажираността на международни фактори. Но явно време е България да втвърди позицията си подобно на гръцката страна", пише в писмото. 

Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, българската делегация трябва да стане от масата с всички възможни последствия за европейската и натовска ингерация на Северна Македония. 

Източник: Дир. бг

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.