Томислав Дончев: Още не сме получили финалната оферта за изтребителите

Томислав Дончев: Още не сме получили финалната оферта за изтребителите
10-06-2019г.
52
Лентата

„Българското правителство не работи под натиск”, заяви в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев по повод закупуването на нови бойни самолети.

„България има нужда от силна бойна авиация. Не виждам защо не се приема като българско постижение, а като услуга към някой”, заяви вицепремиерът.

Той обясни, че цена като 3 млрд. лева за самолетите няма. 

„Гласуваната сума от американския Конгрес е таванът. Това не е финалната оферта. Финалната оферта още не сме я получили”, заяви още Дончев.

Вицепремиерът коментира и предложението за партийна субсидия от 1 лев на глас.

„Когато някой тласка разговора постоянно към популизма, конвенционалните мерки невинаги дават резултат. Това предложение би следвало да се гледа с всички останали предложения, включително и тези за диференцирани ставки на ДДС за храните”, заяви Дончев.

„Едно е да правиш популизъм на гърба на държавата, което е много грозно, съвсем друго е да правиш популизъм на гърба на партиите, което също не е много хубаво, но е по-малко вредно”.

„Въпреки всички рационални аргументи, попитайте десет човека, от тях девет ще ви кажат, че партиите не трябва да получават субсидии”, коментира още Дончев.

Според него субсидия от 1 лев на глас би променила политическия живот.

„Рисковете са факт. Тогава и хората, и институциите трябва много по-стриктно да следят какво правят партиите, трябва да се следи откъде идват парите, да се ограничи вътрешнопартийният живот. Кампаниите ще бъдат много по-семпли”, коментира Дончев.

Вицепремиерът коментира и диференцираните ставки като го определи като „див популизъм”.

„Практиката показва, че по-ниските ставки на ДДС не водят до промяна в цените. Разликата не отива в крайния потребител, а остава в търговеца. Това е мярка, която се прилага за стимулиране и подпомагане на търговците. Диференцираната ставка е много по-трудна за администриране и дава чудесни възможности за данъчни злоупотреби”.

Относно скандала с къщите за гости, Дончев заяви, че не трябва да затихва, а да е обеца на ухото на всички.

„Разходите за къщи за гости са под 1% от изразходваните европейски средства. Този скандал слага грозно петно на всички похарчени пари. Има милиарди похарчени смислено и целесъобразно”, коментира Дончев.

Запитан за това кой е номер 2 в ГЕРБ след оставката на Цветан Цветанов, Дончев заяви:

„Трябва да има структурни промени. Една партия трябва да се опита да бъде по-близо до хората. Важно е да се повиши имунитета в партията,  да се създадат механизми, които да реагират веднага. Готвят се промени в устава, някои от тях са в тази посока”.

***
Източник: glasove.com

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.